Otvorena „Svetosavska nedjelja 2013“

0

ZVORNIK – Koncertom Crkvenog hora “Sveti Đorđe” iz Bijeljine, u Zvorniku je večeras otvorena manifestacija “Svetosavska nedjelja 2013”.

Dirigent hora Biljana Jefimić izrazila je zadovoljstvo što baš oni otvaraju tradicionalnu zvorničku manifestaciju.

Ona je navela da su na repertoaru hora “Sveti Đorđe”, koji postoji četiri godine, srpske i duhovne pjesme drugih pravoslavnih naroda, kao i svjetovne narodne, etno i starogradske pjesme.

Manifestaciju je zvanično proglasio otvorenom vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Milan Cvjetinović koji je podsjetio da ona u Zvorniku ima tradiciju dugu 21 godinu.

On je najavio da će “Svetosavsku nedjelju” ove godine obilježiti niz kulturnih, duhovnih, obrazovnih i sportskih sadržaja.

Đakon Marko Danojlović prenio je blagoslov NJegovog preosveštenstva vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija sa željom da “Svetosavska nedjelja” protekne u duhu slavljenja Gospoda i Svetog Save.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Radoslav Perić podsjetio je da se “Svetosavska nedjelja” u Zvorniku obilježava od 1992. godine, te da je najstarija manifestacija u Republici Srpskoj.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Dušan Petrović rekao je da će do 2. februara, kada se manifestacija zatvara, biti održana Svetosavska akademija na kojoj će besjediti profesor Branko Savić, kao i monokomedija “Sa smijehom kroz srpski jezik” u kazivanju Milorada Telebaka.

„Nastupiće i zvornički KUD `Sveti Sava`, Prvo pjevačko društvo `Izvornik`, kao i učenici Osnovne muzičke škole, a izabraćemo i sportistu za prošlu godinu. Na kraju ćemo imati tradicionalni Svetosavski bal na kome će učestvovati glumac Siniša Ubović“, precizirao je Petrović.

“Svetosavsku nedjelju 2013” organizuju Dom omladine, SPKD “Prosvjeta”, KUD “Sveti Sava” i Crkvena opština Zvornik, a pokrovitelj je opština Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare