Otvorena poliklinika u koju je uloženo osam miliona KM

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović danas su u Istočnom Sarajevu svečano otvorili Polikliniku u sastavu ove bolnice.

Dodik je rekao na svečanosti da je izgradnja Poliklinike velika pobjeda i izrazio zadovoljstvo što je Vlada Republike Srpske u izgradnju, reorganizaciju, adaptaciju i opremanje zdravstvene ustanove uložila osam miliona KM.

Predsjednik Srpske rekao je da će ukupno u Bolnicu u Istočnom Sarajevu biti uloženo 55 miliona KM.

„Nastavljamo dinamikom koju smo predvidjeli i uskoro očekujemo otvaranje ovog zdravstvenog centra“, rekao je Dodik.

Bogdanić je rekao da je građanima Sarajevsko-romanijske regije danas na upotrebu predata Poliklinika, te najavio završetak radova na Bolnici u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da su radovi u Istočnom Sarajevu samo dio investicija u zdravstveni sistem Republike Srpske, te naveo da se investira i u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, kao i da počinju radovi na bolnici u Doboju.

„Sve ovo imamo zahvaljujući opredjeljenju predsjednika Dodika da se ulože sredstva u obnavljanje devastiranog zdravstva“, dodao je Bogdanić.

Direktor Bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović izrazio je zahvalnost predsjedniku Dodiku, Vladi Republike Srpske i visokim zvaničnicima Srpske bez kojih, kako je naglasio, ne bi bilo Poliklinike.

„Danas našem narodu predajemo na upotrebu objekat kojeg se ne bi postidjele ni bogatije zemlje od naše“, rekao je Todorović.

Otvaranju Poliklinike su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, predstavnici lokalnih vlasti, poslanici u parlamentima Republike Srpske i BiH sa ovog područja.

Objekat je opremljen najsavremenijom opremom, čime su stvoreni svi uslovi da počne sa radom punim kapacitetom.

Poliklinika će biti funkcionalno povezana sa novim objektom Bolnice Istočno Sarajevo, koji je u izgradnji i čiji je obilazak planiran u okviru ove svečanosti.

 

 

Bogdanić: Danas otvorena poliklinika, uskoro i bolnica

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izrazio je zadovoljstvo što je danas u Istočnom Sarajevu na upotrebu građanima Sarajevsko-romanijske regije predat savremeni poliklinički centar i što može najaviti završetak izgradnje i opremanja bolnice.

„Bolnica, odnosno dijagnostički centar opremljen je po svim evropskim standardima, kadar edukovan, pripremljen“, rekao je Bogdanić novinarima nakon otvaranja Poliklinike Bolnice Istočno Sarajevo.

Bogdanić je rekao da je Poliklinika tu da im pruži pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu onda kada im zatreba.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić rekao je da otvaranje objekta Poliklinike pokazuje da se Vlada Srpske s velikom pažnjom odnosi prema istočnom dijelu Republike Srpske i njenim stanovnicima.

„Na ovaj način razbijamo sve sumnje koje postoje ili koje neko svjesno širi da Republika Srpska i njena vlast ne pokazuje odgovornost i pažnju prema svakom dijelu Republike“, zaključio je Đokić.

Direktor Bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović istakao je da će nova poliklinika, u kojoj postoje specijalističke ambulante, stanovnicima biti na raspolaganju od ponedjeljka, 12. marta.

„Sama oprema je koštala oko 2,5 miliona KM i najsavremenija je u medicini“, rekao je Todorović i dodao da su zdravstveni radnici prošli potrebnu obuku za korištenje ove opreme.

On je objasnio da pacijenti neće morati hodati od vrata do vrata i da će sve informacije moći dobiti na jednom šalteru.

„Na svim hodnicima su monitori na kojima će moći da znaju tačno vrijeme kad treba da uđu u ordinaciju“, rekao je Todorović konstatujući da je ovo korak naprijed u pružanju usluga stanovništvu Sarajevsko-romanijske regije.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izrazio je uvjerenje da otvaranjem Poliklinike dolaze bolji dani za zdravstvenu zaštitu svih stanovnika Istočnog Sarajeva i šire regije.

„Iako smo nekada znali izražavati nezadovoljstvo, danas možemo da kažemo da smo zadovoljni što je došlo na red da se na ozbiljan način rješava pitanje zdravstvene zaštite ovih stanovnika, jer oni to zaslužuju“, rekao je Vuković.

On je dodao da će Grad uskoro donirati Bolnici jedan uređaj za koji im je direktor Todorović rekao da je potreban.

Opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom danas otvorene Poliklinike dio je projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove Javne zdravstvene ustanove Bolnice Istočno Sarajevo“. Poliklinika je ukupne površine oko 4.000 metara kvadratnih. Dio objekta je ponovo izgrađen, a dio objekta je adaprtiran i reorganizovan.

U objektu Poliklinike radiće dijagostički centar – savremena endoskopska dijagnostika, CT dijangostika i magnetna rezonanca, najsavremenija ultrazvučna dijagnostika te specijalističke ambulante – interne medicine, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, otorinolaringologije, oftalmologije i neurologije.

Projekat je obuhvatio i sanaciju i rekonstrukciju postojećeg dijela objekta bolnice, takozvane kuhinje, koji ima višenamjensku funkciju, a u kome će sada biti smještena bolnička kuhinja sa restoranom, amfiteatar, tehnička prostorija, ostave, radionice i komercijalni prostor.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare