Otvorena obnovljena zgrada Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo

0

ISTOČNO SARAJEVO – Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo Anica Vukadin i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino otvorili su danas u ovom gradu zgradu Okružnog javnog tužilaštva u čiju je obnovu i dogradnju EU uložila 580.000 evra.

„Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu konačno ima zgradu koja u potpunosti zadovoljava potrebe ove institucije“, rekla je Vukadinova na otvaranju i zahvalila EU za pomoć u obnovi i dogradnji zgrade ove pravosudne institucije.

Ona je dodala da objekat, čija površina sa dograđenim spratom sada iznosi 1.300 metara kvadratnih, pruža optimalne uslove za rad i komunikacijsku povezanost sa Okružnim sudom u Istočnom sarajevu, a da sama lokacija zgrade daje optimalnu povezanost sa ostalim pravosudnim institucijama i bezbjednosnim agencijama.

„U proteklom periodu i pored nedovoljne kadrovske popunjenosti i materijalne opremljenosti ovo pravosudno tijelo izraslo je u respektabilnu instituciju“, istakla je Vukadinova, koja je obećala da će Okružno javno tužilaštvo nastaviti da radi na korist građana Srpske.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino naveo je da je EU uložila više od pola miliona evra u ovu zgradu kako bi se izgradio novi sprat i stvorili bolji radni uslovi u postojećim prostorijama za zaposlene u ovoj instituciji.

„U posljednjih 10 godina uložili smo više od 20 miliona u obnovu 24 pravosudna objekta širom BiH“, podsjetio je Sino, ističući da sudije i tužioci trebaju fizičko okruženje u kojem mogu ispravno raditi.

On je dodao da dobri uslovi za rad pravosudnih radnika nisu jedini i da je potrebno ulagati i u ljude koji rade u pravosuđu.

Sino je naglasio da su BiH potrebne profesionalne i nezavisne sudske i tužilačke institucije koje moraju imati odgovoran pristup radu i mehanizam samoregulacije, kao i odgovornost prema građanima.

On je podsjetio na stav EU da će segment vladavine prava biti ono na šta će biti obraćena pažnja prilikom razmatranja aplikacije BiH za članstvo u Uniji.

Prisutne je pozdravio i pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec koji je rekao da je ovo veliki dan za zaposlene u Okružnom tužilaštvu, za pravosuđe Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, kao i Republiku Srpsku.

„Sve pravosudne institucije u Istočnom Sarajevu sada su smještene u novim i adekvatnim prostorijama“, istakao je Zec i objasnio da je dio prostorija izgrađen i adaptiran uz pomoć EU, a dio je finansirala Vlada Republike Srpske.

Navodeći da je Ministarstvo pravde zadovoljno rezultatima Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Zec je rekao da je ovo tužilaštvo doprinijelo očuvanju vladavine prava.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su predstavnici Ambasade Švedske u BiH koja je pomogla rekonstrukciju objekta tužilaštva u Istočnom Sarajevu, te Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, kao i glavni tužilac Republike Srpske Mahmut Švraka.

U okviru ovog projekta zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Istočom Sarajevu u potpunosti je obnovljena, a izgrađen je i dodatni sprat, čime su dobijene sobe za sastanke, prostor za čuvanje dokaza, prostor za identifikaciju optuženih i bolje bezbjednosno okruženje.

Ovaj projekat dio je šireg paketa pomoći koju EU daje za sanaciju zgrada sudova i tužilaštava širom BiH u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare