Otvorena Međunarodna likovna kolonija

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević otvorio je sinoć na Jahorini 11. saziv Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“, koja je okupila slikare, vajare i grafičare iz Japana, Rusije, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.


On je rekao da je simpozijum najbolji primjer kako tihi i vrijedni ljudi, poput osnivača kolonije Laze Savića sa porodicom i kolegama umiju da naprave vrhunska umjetnička djela, da se druže i uspostavljaju prijateljstva, bez obzira iz kog dijela svijeta dolaze.

Likovni kritičar iz Banjaluke Vidosava Grandić rekla je da će personalni sastav 11. saziva ovog umjetničkog skupa svojim djelima „spojiti istok i zapad, pomiriti civilizacije, srušiti granice…“

U umjetničkom programu nastupila je učestvovali su studenti Muzičke akademije Univerziteta iz Istočnog Sarajeva – sopran Jelena Čamur, koju je Vanja Danilović pratila na harmonici.

Na Jahorinu su stigli slikari Manolo Onojarte iz Španije, Mirjana Savova, Svetlana Radulova Markova iz Bugarske, Zoran i Zdravko Krulj iz Crne Gore, Zoran Ogrinc iz Slovenije, Kaoru Akabane iz Japana, Milan Cile Marinković iz Srbije, Aleš Knotek iz Češke, Nikola Kekerović iz BiH i drugi.

Vajarsku ekipu čine Japanac Daiki Nišimura, Elena Blanč iz Španije, te Željka Momirov i Đorđe Arnaut iz Srbije, dok će konačnu ocjenu o svim ostvarenjima dati likovni kritičar Vidosava Grandić iz Banjaluke.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini.

Do sada su na skupu učestvovali likovni umjetnici iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma na području Republike Srpske, u BiH i inostranstvu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/art-simpozijum-jahorina-2013/] width=[85] height=[85] title=[ART simpozijum Jahorina] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb85_] thumb_cache_dir=[thumbs85] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare