Otvorena laboratorija za dijagnostiku virusa korona

0

FOČA – U Univerzitetskoj bolnici Foča danas je ozvaničen početak rada laboratorije za testiranje na prisustvo virusa korona.

Početak rada laboratorije su ozvaničili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Radovan Višković, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Univerzitetska bolnica Foča dobila je od Vlade Srpske specijalni PCR aparat, dok su dva udruženja poljoprivrednika – mljekara i povrtara, prikupila i bolnici uplatila 70.000 KM, zahvaljujući čemu je nabavljena skupocjena prateća oprema za testiranje.

Aparat je instaliran i bolničko osoblje koje je prošlo obuku počelo je ove sedmice prva testiranja.

Načelnik Službe za medicinsku mikrobiologiju Univerzitetske bolnice Foča Ružica Lukić rekla je da savremeni aparat i oprema garantuju visoku tačnost rezultata.

Ona je napomenula da se ova laboratorija već četiri godine bavi molekularnom dijagnostikom zatvorenog sistema, a sada je dodatno opremljena za noviji vid dijagnostike otvorenih sistema.

„To je vrlo kompleksna dijagnostika, koja zahtijeva niz različitih postupaka i koraka koji, takođe, zahtijevaju posebne aparate i posebne prostorije. PCR aparat podrazumijeva molekularnu dijagnostiku, najsavremenije metode visoke osjetljivosti sa visokom tačnosti u čiji rezultat teško da možete sumnjati“, navela je Lukićeva.

Dijagnostika virusa korona zahtijeva obavezno nošenje zaštitnih odijela i strogo pridržavanje svih mjera zaštite.

„Skupocjena oprema štiti kako uzorak od kontaminacije ljudi koji rade sa njim, a isto tako štiti i nas od uzorka za koji znamo da je visokoinfektivan“, istakla je Lukićeva.

U Foči će se raditi testiranja na prisustvo virusa korona za područje jugoistoka Srpske.

Otvaranjem laboratorija u Foči i Bijeljini rasteretiće se laboratorije Instituta za javno zdravstvo Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci.

„Mislim da ćemo olakšati mukotrpan rad laboratorija u Banjaluci i da će im značiti pomoć Foče i Bijeljine“, rekla je Lukićeva.

Zvaničnici Republike Srpske i BiH obišli su i novu polikliniku Univerzitetske bolnice Foča.

Specijalističke ambulante više nisu raštrkane po bolničkim paviljonima, već su na jednom mjestu – u moderno opremljenoj poliklinici.

Nekadašnji ženski studentski dom u bolničkom krugu pretvoren je u polikliniku u okviru projekta Vlade Srpske, kojim je predviđena i izgradnja i opremanje novih operacionih i angio-sale, te opremanje bolničkih paviljona.

Doprinos će dati i lokalna zajednica izgradnjom obilaznice sa 50 parking-mjesta, čime će se olakšati prilaz novoj poliklinici i obezbijediti parkiranje vozila.

Dodik: Stabilan medicinski sektor u Srpskoj

FOČA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Foči da Univerzitetska bolnica ima strateški značaj za Republiku Srpsku, te da je izgradnjom bolnica u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Nevesinju, te dogradnjom i modernizacijom ove bolnice stabilizovan medicinski sektor.

Dodik je naglasio da će uskoro početi i gradnja nove bolnice u Doboju, a da je za rekonstrukciju bolnice u Zvorniku izdvojeno 26 miliona KM.

„Ići će i rekonstrukcije bolnica u Prijedoru, Gradišci i Trebinju. Ostaje nam da poboljšamo standard što se tiče opreme i zaposlenih. Sada se vidjelo koliko je važno imati stabilan medicinski sektor i ja sam zahvalan svim zdravstvenim radnicima“, rekao je Dodik.

On je istakao da je od velikog značaja otvaranje laboratorije za dijagnostiku virusa korona u Foči, čime će taj posao biti olakšan i ubrzan.

U Univerzitetskoj bolnici Foči danas je, uz laboratoriju za dijagnostiku virusa korona, otvorena i nova poliklinika sa više od 20 specijalističkih ambulanti, a u okviru velikog projekta Vlade Srpske, kojim je predviđena i izgradnja i opremanje novih operacionih i angio-sale, te opremanje bolničkih paviljona.

Direktor ove ustanove Radmil Marić istakao je da su adaptacija i opremanje nove poliklinike koštali više od dva miliona KM, te da je sa tim objektom prvi put u svojoj istoriji Univerzitetska bolnica dobila sve ambulante na jednom mjestu.

„Ovdje se liječi oko 50 odsto pacijenata koji nisu iz naše regije i to je ono što nas svrstava u red ustanova koje se bave složenim medicinskim poslovima, a zahvaljujući, prije svega, stručnim ljudima koji tu rade. Otprilike za mjesec dana završavamo objekat onkologije, koji je potpuno obezbijeđen novom opremom koja će stići“, rekao je Marić.

On je najavio da, nakon završetka opremanja onkologije, slijedi izgradnja angio-bloka.

„Očekujemo da bi to tokom ljeta trebalo biti završeno i da bismo najkasnije na jesen počeli da radimo složene operativne zahvate na krvnim sudovima u smislu stentova“, naveo je Marić.

Premijer Radovan Višković istakao je da je opredjeljenje Vlade Srpske da Univerzitetska bolnica Foča zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom u Banjaluci bude nosilac zdravstvenog sistema, što uz ova ulaganja i praktično postaje.

On je naveo da je Vlada Srpske uspjela da nabavi opremu, edukuje kadrove i uloži sredstva u otvaranje laboratorija za dijagnostiku virusa korona.

„Nećemo stati sa ove četiri laboratorije, nego ćemo raditi i dalje. Sve što smo uradili u prethodnom periodu, omogućava našem zdravstvenom sistemu da je više nego spreman za neki sljedeći period. Struka još nije definitivno rekla svoj stav da li nas očekuje drugi talas ovog virusa skupa sa sezonskom gripom na jesen, ali mi već danas se pripremamo kao da će biti“, rekao je Višković.

Ministar zdravlja Alen Šeranić rekao je da laboratorija u Foči daje novi zamah zdravstvenog razvoja i zaštite stanovništva u ovoj regiji.

„Danas je prvi put izvještaj o stanju broja zaraženih sadržavao izvještaje iz sve četiri laboratorije. Pripremamo mrežu virusoloških laboratorija koja će omogućiti da naši studenti koji završavaju fakultet imaju mogućnost da se dalje razvijaju“, rekao je Šeranić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare