Otvorena kancelarija za energetsku efikasnost

0

ZVORNIK – U opštini Zvornik danas je otvorena Kancelarija za energetsku efikasnost u kojoj će građani moći da dobiju besplatne savjete o mogućnostima primjene energetski efikasnih proizvoda i sistema u domaćinstvima, privrednim i javnim subjektima.


Kancelarija je otvorena u saradnji sa njemačkim društvom za internacionalnu saradnju „GIZ“ koje je u njeno opremanje uložilo oko 10.000 KM, a opština Zvornik imala je obavezu da obezbijedi prostor.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je da je otvaranjem kancelarije opština pokazala da posvećuje pažnju energetskoj efikasnosti.

„Zahvalni smo donatorima, jer je očigledno da bez međunarodnih donatora ne možemo preduzeti značajnije korake na tom putu“, istakao je Dragičević.

Vođa „GIZ“-ovog tima za projekat energetske efikasnosti Brian Šierce rekao je da se opština Zvornik, potpisujući Sporazum gradonačelnika evropskih gradova u maju 2011. godine obavezala da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto i povećati energetsku efikasnost za 20 odsto do 2020. godine.

„Kancelarija za energetsku efikasnost važan je korak na tom putu. Opština može biti primjer šta treba raditi dalje, ali kao institucija ona je samo jedan o brojnih potrošača energije. Zato je bitno da opština uspostavi kontakt sa građanima i da im pokaže šta mogu preduzeti u domovima da bi se postigli zacrtani ciljevi“, rekao je Šierce.

Šef Službe za javne nabavke, razvoj i međunarodnu saradnju u opštini Zvornik Mila Knežević napomenula je da je zvornička kancelarija druga tog tipa u Republici Srpskoj.

„NJen osnovni zadatak je pružanje informacija građanima o tome koji su materijali energetski efikasni i koje firme ih proizvode da bi, recimo mogli raditi na utopljavanju objekata ili da bi koristili druge obnovljive izvore energije. Sa našim savjetnicima za energetsku efikasnost moći će da dođu do proračuna kolika je potrošnja njihovih objekata i kolike bi uštede dobili ako bi, recimo, zamijenili stolariju“, pojasnila je Knežević.

Ona je dodala da će se raditi na promociji energetske efikasnosti, a naredni koraci su obilazak javnih ustanova i stanovnika po mjesnim zajednicama da bi im se predočio značaj procesa energetske efikasnosti.
U novootvorenom prostoru radiće četiri radnika opštine koji će, osim redovnih poslova, obavljati i zadatke iz oblasti energetske efikasnosti.

Opština Zvornik pokrenula je niz projekata koji su za šest mjeseci prošle godine rezultirali smanjenjem emisije ugljen-dioksida za pet odsto i povećanjem enegetske efikasnosti za četiri odsto.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare