Otvorena izložba umjetničkih fotografija o Hilandaru

0

ROGATICA – U Rogatici večeras je otvorena izložba 40 umjetničkih fotografija o Hilandaru svjetski poznatog autora Božidara Vitasa iz Beograda.

Vitas je rekao novinarima da je sa zadovljstvom prihvatio poziv prijatelja da u okviru „Preobraženjskih dana“ svojom prvim izložbom u Rogatici osvježi program obilježavanja krsne slave opštine.

„Nadam se da će posjetioci biti zadovoljni izložbom posvećenoj Svetoj srpskoj carskoj lavri i Manastiru Hilandaru, koga sam pohodio osam puta do sada i uz blagoslov igumana i bratije Hilandarske sačinio nekoliko hiljada `svetlopisa`, kako volim da kažem za fotografiju“, rekao je Vitas.

On je istakao da je Hilandar kolijevka srpstva, pravoslavlja, svetosavlja, pismenosti i nauke Srba.

Vitas je rekao da je do sada izlagao na četiri kontinenta noseći fotografije mnogih srpskih znamenitih građevina, manastira i crkava po svijetu.

Od nekoliko hiljada fotografija izloženih u javnosti Vitas je naglasio da mu je najdraža ona na kojoj je njegova majka na starom seoskom bunaru sa limenom kofom, koju je snimio u trenutku kada to ona nije znala.

Profesor Rade Vučićević iz Beograda, govoreći o Vitasu, međunarodnom majstoru umjetničke fotografije, rekao je da je on u svijetu „svjetlopisa“ poznat pet i po decenija, te da se uz sve to tri ili četiri godine bavio i pisanjem, što ga čini kompletnim i rijetkim umjetnikom.

„On ne živi od fotografija, ali fotografija živi od njega, ona produžava, postaje beskonačna i traje dokle će biti veka i sveta“, istakao je Vučićević.

Vitasova supruga Tonka, rekla je Srni da se među fotografijama znamenitosti Hilandara na izložbi u Rogatici našla i veoma rijetka Tipika Svetog Save, za koju je uspio da napravi samo jedan snimak, a Božidar je uspio fotografisati i druge predmete u Hilandaru koji nisu na dohvat ruke.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić uručio je Zahvalnicu autoru izložbe i zahvalio za ovaj divan dan ispunjen uzvišenom ljepotom Hilandara koju je zabilježio foto objektiv Božidara Vitasa.

Vitas je ovom prilikom uručio poklon – svoje fotografije načelniku Jagodiću, predstavniku crkvene opštine u ovom mjestu, Centru za kulturu i sport „Radenko Mišević“, a fotografiju i njegovu knjigu „Perle“ Narodnoj biblioteci „Vojislav Lubarda“.

Božidar Vitas /82/ se bavi umjetničkom fotografijom od 1957. godine i dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja iz oblasti fotografije, od kojih je 25 međunarodnog ranga.

Dobitnik je četiri priznanja FIAP-a/Međunarodne organizacije umjetničkih FotogtaFija“ i nosilac je umjetničkog zvanja – Majstor fotografije.

Izložbu zainteresovani građani mogu pogledati i sutra.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare