Otvorena izložba troje mladih fočanskih umjetnika

0
Otvorena izložba troje mladih fočanskih umjetnika

FOČA – Izložba slika i crteža pod nazivom „Izlaz/Izraz“, čiji su autori mladi fočanski umjetnici Vladimir Milanović, Milan Kujundžić i Milica Bjelović otvorena je u galeriji Muzeja Stare Hercegovine.

Troje talentovanih umjetnika posjetiocima su sinoć predstavili raznovrsne tehnike i motive. Naziv izložbe svjedoči o njihovom izrazu u likovnom smislu, ali i izlazu iz studentske ere u individualne umjetnike.

Na izložbi su se našli radovi rađeni akrilom, uljem na platnu, miješanim tehnikama i unošenjem materijala na platno.

Koautor izložbe Vladimir Milanović, apsolvent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, svoj umjetnički koncept svodi na jednostavnost i iskrenost, ostavljajući liniju, površinu teksturu i čistu boju.

„Oduvijek sam volio eksperimentisati sa materijalima, istražujući kombinovao sam razne materijale, isprobavao kako se ponašaju jedan prema drugim i to je upravo sve ovdje i predstavljeno, crteži, kombinovane tehnike, i realnost i apstrakcija“, rekao je Milanović.

Dvadesetpetogodišnji mladi umjetnik široj javnosti poznat je po muralima koje je oslikao na fočanskim stambenim zgradama ističući svoje slikarske bravure.

„Uradio sam mural Petra Bojovića u Ribarskom naselju u Foči i vojvodu Stepu Stepanovića u Samoborskoj. Drago mi je što sam radio naše velike vojskovođe, zahtjevno jeste zbog visine i rada na skelama, ali je veoma zanimljivo i to ću sigurno nastaviti“, kaže mladi umjetnik.

Dok se Milanović savršeno igra sa bojama, tehnikama i motivima, njegov kolega Milan Kujundžić vješto barata sa kartonom i papirom i pravi konceptualna djela prepuna umjetnosti koja šalju svakodnevnu poruku savremenom društvu.

„Bavim se modernom tehnikom koja obuhvata više medija, zatim video artom, a ovdje se mogu vidjeti objekti i jedan `redimejd` koji nije mnogo poznat na našim prostorima što će se, nadam se, promijeniti“, rekao je Kujundžić, student treće godine studija Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Mlada umjetnica Milica Bjelović, koja je na istoj akademiji diplomirala na odsjeku za grafički dizajn, sugrađanima je predstavila svoj diplomski rad u kojem je napravila vizuelnu firmu „Flora“ koja se bavi proizvodnjom zdravih bombona.

„Osmislila sam proces nastanka zdravih bombona za djecu, njihovo pakovanje, igrala se tipografski, ilustrativno i izmislila neki novi svijet sa potpunom slobodom izražavanja prateći trend zdrave hrane i odnos prema potrošačima“, objasnila je Bjelovićeva.

Izložba, koja je prodajnog karaktera, posjetiocima će biti dostupna do 1. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare