Otvorena izložba slika bugarskih autora

0

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je otvorena izložba slika na kojoj je predstavljeno 50 likovnih djela savremenih bugarskih autora, koje su nastale tokom svih prethodnih saziva Međunarodne likovne kolonije “Art simpozijum Jahorina”.

Osnivač i umjetnički rukovodilac ove kolonije Lazo Savić rekao je novinarima da su predstavljene slike rađene u akrilici, ulje na platnu i skulpture koje su bugarski autori stvorili za 15 godina na Jahorini.

On je dodao da su slike različitih formata, rađene na temu “Figura u savremenoj umjetnosti”, te da je izložba potvrda uspješne saradnje “Art simpozijuma Jahorina” sa Ambasadom Bugarske u BiH.

Ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova rekla je ovo peta izložba tokom ove godine, te da su prethodne bile u Sarajevu, Mostaru, Brčkom i Trebinju.

“Važno je da imamo jake veze na kulturnom polju i da pružimo mogućnost slikarima da se međusobno upoznaju i da upoznaju druge zemlje”, izjavila je Cvetkova.

Cvetkova je navela da je izložba i izraz saradnje bugarske ambasade i opštine
Pale u oblasti kulture, te zahvalila i načelniku Jugoviću na saradnji u nadi da će nastaviti ovu tradiciju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da zahvaljujući entizijazmu Savića i njegove Kolonije građani imaju mogućnost da vide izložbu slika 15 bugarskih autora koje su nastale za 15 godina.

“Kada se vidi kako se proteže ta priča to je vrlo interesantno. Mi smo bugarskim autorima domaćini, a oni rade likovna djela na predivnim predjelima Jahorine i Pala”, rekao je Jugović i zahvalio predstavnicima Ambasade Bugarske u BiH na dolasku.

Likovni kritičar iz Banjaluke Aleksandar Grandić rekao je da je veoma značajno što za 15 godina postojanja “Art simpozijum Jahorina” može da ponudi ovakvu kulturnu manifestaciju.

“U ovom trenutku imamo plošne, trodimenzionalne, prostorne bugarske umjetnike na jednom jestu i sa ponosom možemo reći da Simpozijum u znatnoj mjeri bogati likovnu scenu Srpske i BiH”, istakao je Grandić.

Izložba je otvorena do ponedjeljka, 24. decembra, a slike se mogu pogledati od 9.00 do 17.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments