Otvorena izložba ručnih radova „Čarolija niti“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložba ručnih radova „Čarolija niti“, koja je otvorena danas u Istočnom Sarajevu, okupila je učesnike iz više udruženja, a tema manifestacije je vuna.

Radove su izložili članovi udruženja „Mitrov danak“ i „Probudi se“, Psihijatrijska bolnica Sokolac, Radionica „Čarolija niti“, Kazneno-popravni zavod Kula, ali i žene koje su samostalno donijele svoje ručne radove.

Koordinator manifestacije Biljana Macan rekla je da je ovo 16. izložba koju priređuje Matična biblioteka Istočno Sarajevo, te dodala da su 2008. godine krenuli kao jedna mala radionica „Čarolija niti“ u okviru Biblioteke.

„Tema manifestacije je vuna – od šišanja ovaca, pripreme i češljanja vune, preko predenja, do krajnjih proizvoda“, izjavila je Macanova novinarima i dodala da je za sutra planirano takmičenje u predenju vune, kao i da se prijavilo osam takmičara.

Prema njenim riječima, biće dodijeljene prve tri nagrade – 100 KM, 70 KM i 50 KM, dok će ostali takmičari dobiti simbolične poklone, zahvalnice i priznanja.

„Ovu izložbu koju su postavili naši izlagači prati i jedna izložba na panou, koji je priredio naš etnolog Branko Pjević. Riječ je o izložbi na kojoj je tekst podržan foto-dokumentacijom sa terena“, istakla je Macanova i dodala da je neke fotografije Pjević sam snimio na terenu, a neke je koristio iz drugih publikacija.

Predstavnik udruženja „Mitrov danak“ Radojka Tešanović istakla je da su članice ovog druženja došle da pokažu svoje radove, kako ne bi palo u zaborav predenje, češljanje, ali i grebenanje vune.

„Tu smo i sa gotovim proizvodima. Dio narodne nošnje zahtijeva i vunene proizvode, tako da smo se mi uglavnom bazirali na pletenje čarapa za narodnu nošnju, sa vrstom koja se zove poplet i dio je i muške i ženske nošnje“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, pored džamadana, tkanice, džečermi, u udruženju pletu sve što je potrebno.

Izložba „Predem tanko pa se čini malko“ otvorena je do srijede, 22. marta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare