Otvorena izložba „ART simpozijum Jahorina“

0

U galeriji „Novi hram“ u Sarajevu otvorena je izložba slika Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“, koja se likovnoj publici predstavila sa djelima 10. jubilarnog saziva čiji je moto „Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format“. Ovaj jedinstevni kulturni događaj upriličen je u okviru 29. Internacionalnog festivala „Sarajevska zima 2013.“.

Direktor „Sarajevske zime 2013.“ Ibrahim Spahić izrazio je zadovoljstvo na sinoćnjem otvaranju činjenicom da se „ART simpozijum Jahorina“ i ove godine na ovoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji predstavila vrhunskom selekcijom likovnih ostvarenja, čiji su autori slikari, vajari i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i BiH.

On je za sljedeću godinu najavio veliku promociju „ART simpozijum Jahorine“ u Sarajevu, koje će biti središte velikih međunarodnih manifestacija.

Likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović rekao je da je jedan čovjek uspio da, zahvaljujući entuzijazmu, osmisli i održi ovu likovnu koloniju.

„Zaista sam impresioniran čudesnom činjenicom da je jedan obični čovjek sa Pala, Lazo Savić, sa svojom skromnom porodicom, uspio da zahvaljujući entuzijazmu, hrabrosti, ali i nesebičnom pomoći prijatelja, uprkos teškim vremenima i bez značajnije institucionalne pomoći, osmisli i održi ovu izuzetnu međunarodnu likovnu gozbu, `Art simpozijum Jahorina`, koja je navršila 10 godina rada i uspješnog djelovanja i u Republici Srpskoj i u BiH i na međunarodnj likovnoj sceni“, istakao je Vujanović.

Otvarajući izložbu, on je podvukao da su slikari iz cijelog svijeta imali jedinstvenu priliku da im destinacija bude olimpijska planina Jahorina, čije su se „vizuelna raskoš i nepatvorena ljepota, nudile kao inspirativni gejziri za njihovo prevođenje u likovne partiture u koje su oni ugrađivali potencijale svojih ljudskih iskustava i misaonih spoznaja i tako, amalgamirajući izvornu ljepotu Jahorine, stvarali djela evidentne umjetničke vrijednosti“.

Ova postavka prethodno je bila izložena na Jahorini, a potom u Bijeljini i Doboju.

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić potvrdio je Srni da će na izložbi u „Novom hramu“ posjetioci moći da pogledaju djela poznatih domaćih i stranih umjetnika, poput Milivoja Unkovića, Kazunorija Širaišija, Zvonka Tilića, Jurija Kravcova, Stojanke Đorđić, Stefanan Hadžinikolova, Mirjane Savove, Magdalene Nikolove, Marka Kusmuka i ostalih autora.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice.

Od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Fotogalerija

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare