Otvorena izložba povodom pogroma Srba na Kosmetu

0
Otvorena izložba povodom pogroma Srba na Kosmetu

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je, povodom 14 godina od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, otvorena izložba ikona polaznika Škole ikonopisanja pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“.

Postavku čini 20 ikona koje predstavljaju kopije fresaka Crkve Bogorodice LJeviške u Prizrenu, zadužbine kralja Milutina.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade jerej Mladen Drobnjak izjavio je da je pogrom Srba na Kosovu i Metohiji 2004. godine jedan od najvećih zločina koji se dogodio u mirnodopsko vrijeme.

„Motiv za naziv izložbe `Da se ne zaboravi – Zjenica oka moga gnijezdo je ljepoti tvojoj` su stihovi čuvenog arapskog pjesnika Hafiza Širazija koji su bili upisani u unutrašnjosti Crkve Bogorodice LJeviške. Jedan od putnika prolaznika poslije najezde Turaka zadivljen ljepotom ove bogomolje dao je da se napišu ovi stihovi“, pojasnio je Drobnjak.

Obilježavajući ovaj dan, organizatori izložbe iz Škole ikonopisanja željeli su da pokažu kulturno bogatstvo koje se njeguje vijekovima na Kosovu i Metohiji i koje je bilo u opasnosti da bude u potpunosti uništeno.

Profesor Škole ikonopisanja Goran Janićijević rekao je novinarima da izložba predstavlja nešto što se zove kulturno pamćenje.

„Ovdje je riječ o kopijama fresaka Crkve Bogorodice LJeviške, spomenika kulture koji predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne umjetničke djelatnosti i omogućava publici da se fokusira na to nasljeđe“, naveo je Janićijević.

Stefan Tuševljak, jedan od autora izložbe, bavi se ikonopisom od 2014. godine i on je na fresci prikazao Svetog kralja Milutina.

Ovom izložbom organizatori su željeli da obilježe pogrom koji se desio od 17. do 19. marta 2004. godine kada je sa Kosmeta protjeran veliki broj Srba i drugog nealbanskog stanovništva, spaljene su njihove kuće i oskrnavljeni srpski kulturno-istorijski spomenici, među kojima i prizrenska Crkva Bogorodice LJeviške.

U programu su večeras učestvovali i članovi hora Srpskog pjevačkog društva „Sloga“, kao i grupa polaznika škole crkvene muzike pri Pravoslavnom centru za mlade.

Izložba će za posjetioce biti otvorena narednih nekoliko dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare