Otvorena izložba posvećena Stevu Kaluđerčiću

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo danas je otvorena izložba posvećena Stevu Kaluđerčiću učitelju, pripovijedaču, prevodiocu, kulturnom, prosvjetnom i političkom radniku, koji je živio sa kraja 19. i početkom 20. vijeka.


Autor izložbe Ivana Erić, bibliotekar u Matičnoj biblioteci, istakla je da je izložba „Zaboravljeni sarajevski Srbi – Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač“ samo mali korak u poznavanju i uvažavanju vlastite prošlosti i tradicije, kao preduslova da se poštuju ono koji su mnogo učinili za srpsku kulturnu istoriju.

Ona je objasnila da je izložba podijeljenja u nekoliko tematskih cjelina – obuhvaćena je biografija Kaluđerčića, učiteljski, kulturni i prosvjetni rad, porodični život, objavljeni radovi u „Bosanskoj vili“ i „Stražilovu“ i bibliografija.

„Kaluđerčić je po mnogo čemu zadužio srpski narod u BiH, a pogotovu Srbe u Sarajevu, a cilj izložbe je da se takvi znameniti ljudi otrgnu od zaborava. Na ovaj način želimo da mu se odužimo i zahvalimo za sve što je učinio za unapređenje prosvjetnog i kulturnog života Srba na ovim prostorima“, istakla je Erićeva.

Ona je dodala da se na ovaj način žele podstaći kulturni i prosvjetni radnici da istražuju o pedagoškom radu i životu Steve Kaluđerčića i drugih sarajevskih Srba, koji su nepravedno zapostavljeni i zaboravljeni.

Profesor Pavle Kaluđerčić, unuk Steve Kaluđerčića, podsjetio je da je njegov djeda došao u Bosnu jula 1883. godine, kada je dobio posao učitelja u osnovnoj školi u Sarajevu.

„Bio je član većine onovremenih prosvjetnih, humanih i kulturnih društava. Pamtimo ga i kao jednog od učitelja zaslužnih za pokretanje popularnog književnog lista `Bosanska vila`“, rekao je Pavle Kaluđerčić.

On je podsjetio da je njegov esej pod naslovom „Sjećanja na ljude i događaje“ hronika jedne sarajevske porodice, koju je osnovao Stevo Kaluđerčić, te izrazio nadu da će ova izložba biti organizovana i u drugim kulturnim centrima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare