Otvorena izložba posvećena Simi Milutinoviću Sarajliji

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas je otvorena izložba posvećena Simi Milutinoviću Sarajliji pod nazivom „Pjesnik nebom osijani“, povodom 200 godina od objavljivanja prve pjesme ovog srpskog pjesnika u Beču u pjesmarici Vuka Stefanovića Karadžića.

Autor izložbe Jelena Janjić rekla je da izložbu čine pjesnikovi autografi, što je građa koja je sačuvana u arhivu Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu, dosta fotografija iz njegovih djela, istorijski podaci, pisma-prepiske sa značajnim ličnostima 19. vijeka, kao što su Petar Petrović NJegoš i Vuk Stefanović Karadžić.

„Ovo je prilika da se Sarajlije sjete pomalo zaboravljenog Sime. Izložba će biti vjerovatno tokom oktobra u Prijedoru postavljena, a u dogovoru smo sa još nekim gradovima o postavci izložbe“, rekla je Janjićeva novinarima.

Izložba je prvi put predstavljena u Banjaluci 23. aprila na Svjetski dan autorskih prava.

„Zamišljeno je da izložba tokom cijele godine putuje našim gradovima i da se tako oda počast ovom pjesniku i istoriografu u godini jubileja. Izložba je bila postavljena i u Višegradu, Foči, Gacku i Bileći“, istakla je Janjićeva.

Istoričar i diplomata Slobodan Šoja rekao je da je izložba veoma važna za Istočno Sarajevo. Prema njegovoj ocjeni, riječ je o rijetkoj izložbi koja je napravljena ne na evropskom, nego na svjetskom nivou.

„Zahvaljujući autoru imamo vanredni događaj koji se dešava jednom u 20, 30 godina“, naveo je Šoja.

On je istakao da je Sima Milutinović Sarajlija bio veličanstvena i velika ličnost, pomalo zaboravljena i neshvaćena.

„Živio je u teško doba kada se srpski narod borio za oslobođenje. On je shvatio da narod ne treba samo da se bori za oslobođenje, nego da treba raditi više, da treba promovisati kulturu tog naroda koji se bori za vlastitu slobodu i u svijetu, da bi ona bila tek tako priznata“, rekao je Šoja, koji je i otvorio izložbu.

Izložba je postavljena u organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske povodom Svjetskog dana pismenosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare