Otvorena izložba kaligrafije mladih iz Zenice i Bihaća

0

ISTOČNO SARAJEVO – Izložba 40 radova pravoslavne i islamske kaligrafije srednjoškolaca iz Zenice i Bihaća nastalih u okviru jednogodišnjeg projekta “Upoznaj zemlju da bi je volio” otvorena je danas u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Protonamjesnik Mladen Drobnjak, rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”, koji je organizovao ovu izložbu, kaže da je cilj projekta da se zbliže mladi ljudi, da se govori o miru, toleranciji i pomirenju.

“Termini i izrazi kao što su mir, pomirenje, tolerancija suživot, ne treba da budu samo prazne fraze i floskule, već ih zaista treba i živjeti”, poručio je Drobnjak otvarajući ovu izložbu.

Prema riječima Drobnjaka, različitosti vjerskih tradicija i naroda koji žive u BiH ne smiju biti razlog razilaženja, već treba da budu spona izgradnje zajedničkog suživota.

On se zahvalio mladim ljudima koji su prepoznali važnost projekta, da ljubav prema dobrom i lijepom bude pokretač koji će ujediniti narode u zemlji.

Profesor pravoslavne kaligrafije Dušan Mišić zahvalio se Pravoslavnom centru što mu je pružio priliku da se druži sa mladim ljudima u BiH i da im prenese bar malo znanja iz kaligrafije koje donosi iz Srbije.

Ocjenjujući radove kao veoma dobre, on je izrazio nadu da je uspio u autorima izložbe da probudi želju da kaligrafiju razvijaju i dalje.

Sekretar Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici Kenan Hodžić zahvalio se Pravoslavnom centru što je prepoznao važnost druženja mladih ljudi iz svih vjerskih zajednica i crkava u BiH.

“Ovi radovi su lijepi i ovo je veliki uspjeh njihovih autora, samim tim što su se prvi put susreli sa kaligrafijom. Važnije od toga je što su oni mnogo vremena proveli zajedno i što su jedni drugim postali veliki prijatelji”, istakao je Hodžić.

Koordinator projekta Jelena Škrba rekla je da je po dvadeset srednjoškolaca iz Zenice i Bihaća imalo priliku da se upozna sa lijepim pisanjem na radionicama kaligrafije u ovim gradovima, a istovremeno su se približili jedni drugima, ali i tradicijama u BiH.

“Završnica projekta je međureligijski seminar koji je u toku u Sarajevu, gdje su se mladi, pored pravoslavne i islamske kaligrafije, imali priliku upoznati i sa jevrejskom”, istakla je Škrba.

Projekat “Upoznaj zemlju da bi je volio”, čiji je cilj da doprinese interetničkoj saradnji i međureligijskom dijalogu između mladih različitih religijskih pripadnosti u BiH, podržan je kroz program malih grantova Ambasade SAD u BiH.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments