Otvorena izložba „Hadži Staka Skenderova“

0
Otvorena izložba

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu danas je svečano otvorena izložba „Hadži Staka Skenderova“, koju organizuje Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

U okviru izložbe predstavljen je i zbornik radova „Hadži Staka Skenderova i srpska kultura u BiH“ koji su nastali u okviru projekta Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske – Staka Skenderova u srpskoj kulturnoj istoriji.

Jedan od autora izložbe Jelena Janjić rekla je novinarima da se ovaj projekat razvijao u tri faze, od kojih je prva bila raspisivanje likovnog i literarnog konkursa s ciljem da se mlađi naraštaj upozna sa likom i djelom Hadži Stake Skenderove.

„Druga faza u našem istraživanju bila je priređivanje tematskog zbornika o Staki, koji čini određen broj preštampanih radova za koje smo dobili odobrenje, te niz novih osvrta i pogleda na život Stake Skenderove. Treća faza u našem istraživanju, bio je rad na tematskoj izložbi koja je danas i predstavljena“, rekla je Janjićeva.

On je izrazila zadovoljstvo što je ova izložba otvorena u Istočnom Sarajevu, nedaleko od mjesta gdje je Skenderova pokrenula svoju prvu Sarajevsku djevojačku školu „Sveti Sava“ 1858. godine u Sarajevu.

Projekat je odobrilo i finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Osim Janjićeve na izložbi su radile i Ksenija Meljčakova, Biljana Babić i Natalija Milaković.

Istoričar Slobodan Šoja kaže da je Staka Skenderova u jednom veoma teškom vremenu prva počela da se bavi onim što je u njenom životu postalo sveto trojstvo – kultura, prosvjeta i socijalna misija.

„Riječ je o jednoj djevojci koja je bila oštroumna, izuzetno pametna i koja je u svojoj 25. godini postala um svoje epohe. U ono doba onako djelovati, to je mogao neko ko je imao nadnaravne moći. Iz današnje perspektive ona je jedno savršeno biće koje je znalo kuda treba da ide svijet“, zaključio je Šoja.

Staka Skenderova potiče iz stare porodice Damjanovića /Petrovića/ nazvane Skenderijašima prema turskom nazivu za Skadarski sandžak odakle se ova porodica doselila najprije u Komaran i Prijepolje početkom 19. veka, a potom u Sarajevo.

Cio svoj život Skenderova je posvetila prosvjetnoj djelatnosti i teškoj borbi za održanje prvoosnovane djevojačke škole u BiH u kojoj je bila prva učiteljica.

Svoj višedecenijski, povučen i gotovo asketski život Staka kruniše odlaskom u Svetu zemlju na poklonjenje Hristovom grobu. U Jerusalimu je Skenderova i zvanično primila monaški red mada je prije odlaska na hadžiluk živjela potpuno monaški.

Za Hadži Staku Skenderovu govorili su da je učiteljica ispred svog vremena, a kao prva književnica u Sarajevu napisala je djelo „LJetopis Bosne“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare