Otvorena izložba fotografija „Kafana tačka gledišta“

3

Izložba 40 fotografija „Kafana tačka gledišta“ autora Igora Dutine, koji na specifičan, opušten način posmatra svijet kroz drugačiju prizmu, otvorena je večeras na Palama.

Dutina je rekao novinarima da su izložene kombinovane fotografije – neka je arhitektonska, neka portretna, a sve su njegovi raznovrsni pristupi pogledu na svijet.

On je naveo da su izložene fotografija nastajale posljednjih nekoliko godina i na prvi pogled djeluju kao kafanske, ali u stvari nisu.

„To su fotografije koje su nastajale u kafani kao jednoj specifičnoj tački gledišta u kojoj smo malo opušteniji, manje kritični prema onome šta nas okružuje i svijet posmatramo kroz drugačiju prizmu. To sam pokušao da dokažem“, izjavio je Dutina, koji je i asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Prema njegovim riječima, ima fotografija koje na prvi pogled ne djeluju kao maestralno umjetnička djela, ali je to i bio cilj – da pokaže i tu drugu stranu.

On je rekao da je večeras njegova sedma samostalna izložba, dok je kolektivnih imao mnogo.

Dutina se od rane mladosti se bavi fotografijom i trudi se fotografiše svaki dan.

Izložba, koja je otvorena u kafe-galeriji „Pisaro“, trajaće mjesec dana. Organizator je Udruženje ljubitelja umjetnosti /ULJUP/ Pale, a predsjednik Goran Šinik kaže da prvi put u kafe-galeriji izlažu umjetničku fotografiju autora iz Trebinja, čija je tema kafana koja i ide uz večerašnji enterijer.

Pisac Elis Bektaš, Dutinin prijatelj, rekao je da izložba pred posmatrača na diskretan i pomalo subverzivan način postavlja brojna pitanja, među kojima su najvažnija pitanja njenog žanrovskog pozicioniranja i njene poetičke svrhe.

Bektaš je ocijenio da Dutinina kafanska fotografija, nesumnjivo, trasira zasebnu žanrovsku stazu, u kojoj on objektivom gleda i kroz prozor posmatra svijet.

Dutina je rođen 20. oktobra 1968. godine u Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti /ALU/, osnovni i master ciklus završio je na Odsjeku za grafički dizajn ALU Trebinje.

Od 1990-1991.godine radi u grafičkom ateljeu „Grafos“ u Sarajevu, a od 1992. do 1993. godine kao pijačni prodavač na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Od 1993. do 1998. godine radi kao foto-reporter u Novinskoj agenciji Republike Srpska – SRNA i za evropsku pres-foto agenciju „Era“ /European Pressphoto Agency/.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
3 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Što se kaže, proguglajte malo: ko je g. Elis Bektaš!

sta te muci prijatelju?

Odlican je Elis Bektas!