Otvorena izložba „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“

0
Otvorena izložba

ISTOČNO SARAJEVO – U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo otvorena je izložba pod nazivom „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“, koncipirana tako da žrtva Holokausta Ana Frank bude prikazana kao mlada osoba koja se sa teškim životnim nedaćama borila na različite načine, između ostalog, čitanjem i pisanjem.

„Poznato je da je Ana Frank napisala dnevnik koji je poslije Drugog svjetskog rata objavio njen otac, ali je manje poznato da je Ana napisala nekoliko kratkih priča, čak i roman. U svom dnevniku govori i o knjigama koje je pročitala dok se cijela porodica Frank skrivala u kući za vrijeme rata“, rekla je bibliotekar u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo Slađana Bratić.

U okviru izložbe, u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo predstavljen je i projekat učenika Srednjoškolskog centra „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo o sjećanjima na njihove pretke koji su stradali u Drugom svjetskom ratu za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Za projekat pod nazivom „Stratišta – mjesta koja ne smijemo zaboraviti“ učenici su strpljivo istraživali i prikupljali podatke o stradanju njihovih predaka u NDH.

„U okolini Sarajeva postoje spomenici koji upozoravaju na žrtve fašizma i naša je obaveza da čuvamo sjećanje na pretke. Važno je da su sjećanja na žrtve živa“, naglasila je Bratićeva.

Ona je dodala da izložbu, koju će zainteresovani moći da pogledaju do 12. februara, prati izvjesna interakcija.

„U obavezi smo da popunimo neke vježbanke da bismo vidjeli kako su učenici shvatili izložbu, kakvo je njihovo viđenje Ane Frank i njene porodice, da li čitaju i pišu i, uopšte, kakav je njihov odnos prema čitanju“, kaže Bratićeva.

Izložba „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“ predstavljena je širom svijeta, a prevedena je na 13 jezika, među kojima su francuski, španski, portugalski, ruski, njemački i arapski.

Tokom 2015. i 2016. godine sa velikim uspjehom predstavljena je u 45 biblioteka širom Srbije, a prošle godine izlagana je i u bibliotekama Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments