Otvorena Deseta Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2012“

0

Na Jahorini je sinoć otvorena Deseta Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2012“ koja će okupiti 15 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Rusije i BiH. Likovna kolonija na Jahorini trajaće do 24. jula, a predviđeno je da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima, postanu eksponati buduće galerije na otvorenom, po uzoru na najpoznatije svjetske turističke centre.

Galerija na otvorenom dužine oko 2.000 metara trebalo bi da obuhvati čitav lokalitet Olimpijskog centra od Poljica, do ciljne kuće na slalom stazi u Rajskoj dolini, sa skulpturama postavljenim duž komunikacije i ispred ugostiteljskih objekata, rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac „ART simpozijum Jahorina“ Lazo Savić.

Izložene skulpture, istakao je Savić, predstavljaće i određeni putokaz za šetače koji dođu posjetiti i uživati na ovoj olimpijskoj ljepotici.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/art-simpozijum-jahorina-2012/] width=[54] height=[50] title=[Otvorena Deseta Međunarodna likovna kolonija „ART simpozijum Jahorina 2012“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
U okviru večerašnjeg otvaranja likovne kolonije, doajen ovogodišnjeg 10. saziva, ugledni profesor vajarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Tošigi i osnivač Međunarodnog vajarskog simpozijuma u Otavara sitiju u Japanu Kodai Hihara potpisao je sa „ART simpozijumom Jahorina“ Povelju o bratimljenju ova dva internacionalna umjetnička simpozijuma.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine, pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice.

Kolonija je do sada ugostila likovne umjetnike iz mnogih zemalja, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove kulturne manifestacije je afirmacija likovne umjetnosti, ali i umjetnosti uopšte, te razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH, ali i u svijetu, te doprinos naporima da Jahorina bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare