Otvoren stručni skup „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“

0

Na Jahorini je danas svečano otvorena trodnevna Međunarodna konferencija o vodama „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“, koju organizuje Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“, u saradnji sa Udruženjem za tehnologiju vode i sanitarnog inženjerstva iz Beograda i Udruženjem vodovoda i kanalizacija Srbije.


Predsjednik Upravnog odbora Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“ Branka Trninić rekla je Srni da se ova konferencija jedina u regionu u kontinuitetu bavi problematikom vodovodnih i kanalizacionih sistema i ima veliki značaj u smislu infrastrukturnih projekata, kvaliteta vode, efikasnog upravljanja sistemima vodovoda i kanalizacije.

Ona kaže da će u okviru vodovodnih sistema posebno biti razmatrana problematika kvaliteta vode, iskustva u primjeni savremenih tehnologija prečišćavanja vode za piće, kao i osnovne aktivnosti u vezi sa uštedama u preduzećima vodovoda i kanalizacije, s posebnim osvrtom na iskustva smanjenja gubitaka vode i unapređenja energetske efikasnosti.

„Pažnja će biti posvećena razmatranju studija, projekata i izgradnji kanalizacionih objekata i savremene tehnologije odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, s posebnim osvrtom na savremene, mini tehnologije za prečišćavanje otpadnih voda u naseljima“, navela je Trninićeva.

Učesnici skupa, minutom ćutanja odali su poštu preminulim osnivačima Konferencije Jovi Tadiću iz Istočnog Sarajeva i Slavomiru Popoviću iz Beograda.

U okviru pratećeg programa ovog stručnog skupa, u Hotelu „Bistrica“ jutros je organizovana prigodna izložba proizvođača opreme i pribora iz oblasti vodovoda i kanalizacije, sistema za mjerenje protoka i gubitaka vode, kontrolu kvaliteta vode, dezinfekciju vode, racionalnu potrošnju vode, cijevni materijal i drugi materijali za sisteme vodovoda i kanalizacije, kao i savremena oprema za prečišćavanje otpadnih voda.

Na skupu će biti riječi o četiri osnovne teme: „Evropska regulativa, kvalitet vode za piće, tehnologija i hidraulika“, „Racionalno poslovanje sistemima vodovoda i kanalizacije“, „Zaštita voda – kanalizacija“ i „Dunavski program u oblasti voda – Program jačanja kapaciteta“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare