Otvoren Šesti Jahorinski poslovni forum

0

Strateški izbor i održiv razvoj turističke destinacije je glavna tema ovogodišnje Šeste naučno-stručne konferencije „Jahorinski poslovni forum 2017“, koja je danas otvorena u hotelu „Termag“ na Jahorini.
Na otvaranju ovog eminentnog skupa sa međunarodnim učešćem govorili su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić i dekan Ekonomskog fakultet Pale LJubiša Vladušić.

Otvorajući ovaj skup, Šarović je ocijenio da je „Jahorinski poslovni forum“ odlična prilika za podsticaj turizma u BiH i Republici Srpskoj.

„S obirom na vrijeme u kojem živimo, turizam je jedna od najosjetljivijih privrednih grana koja mnogo zavisi od stabilnosti, bezbjednosti, ekonomske situacije, a to stanje nije sjajno u većini država u regionu“, konstatovao je Šarović i dodao da se ne vodi dobro statistika turizma u BiH.

Prema njegovim riječima, intenzivan razvoj turizma podrazumijeva regionalni pristup, a nikako politiku lokalizma, jer zatvaranje granica, saradnje i vidika – kočnica su razvoja privrede u cjelini, ne samo u turizmu.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da je turizam značajan sektor i jedan od generatora razvoja privrede Republike Srpske, te naglasio da ga raduje podatak da je u 2015. godini zabilježen znatan rast u oblasti turizma od 11,3 odsto, kao i da je učešće ove grane u bruto domaćem proizvodu 1,5 odsto.

„Turizam u Republici Srpskoj zapošljava oko 12.000 ljudi, a jačanje infrastrukture u ovom sektoru proširiće i našu turističku ponudu i obogatiti kvalitet vlastitog turističkog proizvoda“, rekao je Komić.

On je dodao da je i ovaj skup na putu realizacije Strateškog razvoja Republike Srpske, koji podrazumijeva načela izvrsnosti, internacionalizacije, te saradnje naučne i investitorske zajednice sa privrednicima, jednom riječju – komercijalizaciju znanja.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić poručio je da ova institucija brine o monetarnoj politici BiH i stabilnosti domaće valute, što predstavlja važnu podršku i podsticaj privredi, pa tako i turizmu.

Domaćin ovog skupa dekan Ekonomskog fakulteta Pale LJubiša Vladušić istakao je da se Šesti Jahorinski poslovni forum održava u veoma neizvjesnom i turbulentnom vremenu na većini finansijskih tržišta u svijetu.

Prema njegovim riječima, u svim privrednim granama, a tako i u turizmu, neophodne su hitne strukturalne reforme s ciljem podizanja produktivnosti i jačanja konkurentnosti poslovnih subjekata.

On je podsjetio na zaključke prošlogodišnjeg samita o turizmu koji je odžan u SAD i koji govore da je nužna sinergija vlada i privatnog sektora da bi turizam bio izazovna i održiva privredna grana.

Vladušić je sa dekanom Ekonomsog fakulteta u Skoplju LJubomirom Drakulevskim potpisao Sporazum o saradnji dva fakulteta, kojim su definisani modaliteti buduće svestranije saradnje.

To se, pojašnjava on, posebno odnosi na mobilnost profesora i studenata, zajedničke naučnoistraživačke i regionalne projekte, ljetne škole…

Drakulevski je izrazio zadovoljstvo i potpisivanjem Sporazuma i mogućnošću učešća na ovom skupu, dodajući da je uvjeren u plodnu buduću saradnju dva fakulteta.

Za ovogodišnji forum prijavljeno je 47 naučnih radova i 103 učesnika iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Uvodna izlaganja na plenarnoj sjednici održaće profesori sa Univerziteta „Primorska“ iz Slovenije Janez Mekinc, Zoran Aranđelović sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, Predrag Trpeski sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Sveti Ćirilo i Metodije“ u Skoplju i Jovo Ateljević sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci.

Konferencija će imati i dvije sesije posvećene ekonomiji i turizmu, kao i prezentacije studentskih radova, te nacionalne kuhinje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare