Otvoren “Jahorina film festival”

0

Sedmi Međunarodni festival ekološkog turističkog filma “Jahorina film festival” otvoren je sinoć u Kulturnom centru Pale, a u okviru ceremonije otvaranja prikazan je igrani film “Led”, Jelene Bajić – Jočić, koji je na nedavno održanom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu dobio “Zlatnu lincuru” za najbolji film koji govori o “ekologiji ljudske duše”.

Festival je otvorio poznati srpski glumac, scenarista i režiser Radoš Bajić koji je ocijenio da ovaj festival na jedinstven način teži najvišim vrijednostima, skladu normalnosti zajedničkog života na prostorima koji su proteklih godina bili izloženi strašnim i bolnim događajima i sukobima.

On je poručio da, zarad boljeg i zdravijeg života budućih pokoljenja, treba njegovati i čuvati životnu sredinu. “Festival u tom smislu predstavlja put nade koji svi zajedno treba da slijedimo”, istakao je Bajić.

On je poželio da “Jahorina film festival”, kao promoter ekologije i turizma, preraste u nadnacionalni, kulturni, socijalni i univerzalni filmski projekat.

Direktor Festivala Mirko Despić zahvalio je autorima i prijateljima za povjerenje i podršku, naglašavajući da je ovogodišnja selekcija filmova još bogatija i raznovrsnija nego u prethodnih šest godina.

Autore i goste festivala pozdravili su i pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Aleksandra Trifković, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević, federalni ministar ekologije i turizma Branka Đurić, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, te počasni predsjednik Međunarodne asocijacije festivala ekološkog filma Antonio Konte.

U programu Festivala od danas do 28. septembra u tri festivalske kategorije autori će se takmičiti za jednu od 10 zvaničnih nagrada i to Zlatna, Srebrna i Bronzana borovnica za najbolji turistički film, Zlatna, Srebrna i Bronzana lincura za najbolji ekološki film, te Zlatni, Srebrni i Bronzani javor za najbolji kratki promotivni film i Gran pri Festivala za najbolji film festivala, bez obzira na kategoriju.

U zvaničnoj konkurenciji biće prikazano ukupno 85 filmova iz 20 država.

U pratećim programima za sutra je predviđena posjeta Andrićgradu i Višegradu, gdje će gosti festivala biti u prilici da upoznaju znamenitosti ovog grada, a domaćin će im biti načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković.

Za 27. septembar predviđena je posjeta Sarajevu, dok će 29. septembra gosti festivala biti u prilici da se upoznaju sa ljepotama olimpijske Jahorine, te da se voze šestosjedom, nakon čega je predviđen okrugli sto o temi “Voda 2013”.

Moderator ovog skupa biće direktor Instituta za hidrotehniku u Sarajevu Tarik Kupusović, a panelisti su akademik LJubomir Berberović, Željko Majstorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović i direktor Fonda za zaštitu životne sredine FBiH Safet Harbinja.

Despić je ranije rekao da Festival od prošle godine, u saradnji sa fondovima za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH. Ceremonija dodjele ovih nagrada biće održana 27. septembra u 14.00 časova u Hotelu “Evropa” u Sarajevu.

On je najavio da će kompletan zvanični program 7. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma “Jahorina film festival” biti izveden u Hotelu “Damis” na Palama i u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Zatvaranje Festivala predviđeno je za 28. septembar u 19.00 časova u hotelu “Damis”.

Pokrovitelj 7. Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma Jahorina film festival su Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo ekologije i turizma Federacije BiH, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine FBiH.

Generalni sponzor festivala je “BH telekom”.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/jahorina-film-festival-2013/] width=[105] height=[105] title=[Jahorina film festival] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb105_] thumb_cache_dir=[thumbs105] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Foto Vasić)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments