Otvoren pogon za preradu voća i povrća u Glumini

0

ZVORNIK – U Glumini kod Zvornika danas je svečano otvorena novoizgrađena Fabrika za preradu voća i povrća „Voćar promet“, koja zapošljava 30 radnika i 50 sezonskih radnika.

Vrpcu su svečano presjekli član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović. Proslavi je prisustvovao i pomoćnik ministra za resor poljoprivrede, prehrambene industrije i ruralnog razvoja Republike Srpske Zoran Kovačević.

Izetbegović je rekao da će novootvorena fabrika uključiti veliki broj kooperanata povratnika i domaćeg srpskog stanovništva u zvorničkom kraju.

On je napomenuo da je ovo zajednička investicija BiH i Hrvatske, koju je potpomogla lokalna vlasta, te vlasti Republike Srpske i Federacije BiH, dodajući da je BiH potrebno zapošljavanje ljudi i iskorištavanje zemljišta.

„BiH uvozi 50 odsto hrane, a u isto vrijeme imamo 50 odsto neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta. Ovo je investicija koja upravo takve stvari rješava, koja ponovo povezuje neke pokidane međuetničke niti na terenu i zapošljava ljude. Ovo je pobjednička kombinacija u kojoj dobijaju svi“, dodao je Izetbegović.

Suvlasnik „Voćar prometa“ Fahrudin Delibajrić rekao je da je u fabriku uloženo oko 5.000.000 KM, u odnosu pola-pola sa strateškim partnerom „Marinadom“ iz Hrvatske.

„Kapacitet fabrike za sada je 4.000 tegli na sat, a proizvodićemo kiseli i topli program“, naveo je Delibajrić i dodao da će sirovinsku osnovu za rad novootvorene fabrike obezbjeđivati Zemljoradnička zadruga „Voćar“ iz Glumine koja ima oko 1.200 kooperanata.

Predstavnik firme „Marinada“ iz Hrvatske Željko Jurkin rekao je da mnogo očekuje od ove fabrike u Glumini.

„Sve predispozicije postoje, sirovinska osnova, mreža kooperanata koju treba još obogatiti, trebaju se oplemeniti i drugim kulturama, kao i tržište, a to je prostor bivše Jugoslavije i još 12 zemalja u svijetu“, istakao je Jurkin.

On je naglasio da je za sada u funkciju stavljena jedna proizvodna linija, te da će sljedeći korak biti uvođenje još jedne linije za preradu, kao i linije za kuvanje voća i povrća, da bi se mogli proizvoditi džemovi, marmelada, ajvar i ostali pasterizovani proizvodi.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović izrazio je zadovoljstvo što je hrvatsko preduzeće „Marinada“, koje je ulaskom Hrvatske u EU imalo potrebu da opstane na tržištu Cefte, prepoznalo partnera u Glumini.

„Radujem se da je neko sa naših prostora uspio iskoristiti tu komparativnu prednost. Naša lokalna zajednica nema značajnija sredstva da može sa njima učestvovati, ali logistički uvijek smo bili uz njih i nije riječ samo o zapošljavanju 50 i više radnika u drugoj fazi, nego je ovo i zapošljavanje više od 2.000 domaćinstava u ovom regionu koji će uzgajati ono što će se ovdje prerađivati“, naglasio je Stevanović.

Proslavi su prisustvovali brojni gosti.

Izetbegović se prije otvaranja fabrike sastao sa načelnikom opštine Zvornik Stevanovićem sa kojim je razgovarao i o nedavnom napadu na povratnika u tom gradu.

„Stevanović je pokazao korektan stav i odnos i nadam se da će tako nastaviti i tužilaštvo, da se na primjeran način kazni onaj ko je napao povratnika na dan Bajrama“, rekao je Izetbegović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare