Otvoren novi primarni vodovod

0

FOČA – Načelnik opštine Foča Radisav Mašić i pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić danas su svečano otvorili novoizgrađeni primarni vodovod u ovoj opštini, vrijedan blizu pet miliona KM.
Dva stara cjevovoda od cement-azbestnih cijevi, izgrađena osamdesetih godina prošlog vijeka, zamijenio je novi dovodni vodovod od savremenih materijala, dužine 12.150 metara i sa svim pratećim objektima i infastrukturom.

Nove cijevi su znatno većeg promjera od starih, a izgrađen je i novi rezervoar za visoke gradske zone, čime bi trebalo da bude riješen problem vodosnabdijevanja tih dijelova grada.

Fočanski vodovod dobio je novu hlornu stanicu za automatsko hlorisanje, ugrađeno je više od 2.000 novih vodomjera, a izgrađena su i četiri kilometra nove sekundarne mreže.

Načelnik Mašić je istakao da je ovo najveći infrastrukturni projekat u Foči realizovan poslije rata, kojim je obezbijeđeno uredno snabdijevanje zdravom vodom u narednih 50 godina.

„Vodovod smo završili za godinu dana uz veliko razumijevanje Vlade Republike Srpske i svih subjekata u lokalnoj zajednici“, rekao je Mašić.

On je napomenuo da su u toku pripreme za drugu fazu, vrijednu oko osam miliona KM, za koju je urađena projektna dokumentacija.

„Druga faza predviđa obnovu oko 15 kilometara sekundarne mreže u gradu, a uporedo s njom biće rađena i kanalizaciona mreža. Osim toga, gradiće se novi vodovod za naselja Dragočavu i Miljevinu“, rekao je Mašić.

Prva faza rekonstrukcije finansirana je kreditom Evropske investicione banke, a za drugu fazu očekuje se priliv donatorskih sredstava.

Pomoćnik ministra finansija Srpske Radmila Mihić kaže da se, nažalost, ne može reći da će naredna faza ubrzo početi i pored toga što je opština uradila svoj dio posla, jer je problem obezbjeđivanje grant sredstava.

„Vlada Srpske je aplicirala pri različitim potencijalnim fondovima i čekamo povratnu informaciju. Za sada je problem neusaglašena zajednička ekološka strategija na nivou BiH“, navela je Mihićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare