Otvoren Međunarodni simpozijum „AGROSIM 2014“

0

Činjenica da BiH godišnje uvozi hranu u vrijednosti od 2,4 milijarde KM pokazatelj je da nedostaje znanja u oblasti poljoprivrede, jer nije u stanju da podmiri potrebe svog stanovništva, izjavio je danas pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, otvarajući na Jahornini Međunarodni naučni poljoprivredni simpozijum „AGROSIM 2014“.

„Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske je i ove godine pokrovitelj petog AGROSIM-a na Jahorini jer zastupa stav da su ulaganja u nauku i istraživanje u oblasti poljoprivede dobrodošla. Međutim, ta istraživanja ne mogu biti sama sebi dovoljna i rezultati koji proisteknu iz istraživanja moraju biti primijenjena kod poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Pašalić.

On je naglasio da istraživači nastoje da usmjere da rješavaju konkretne i praktične probleme kako bi poljoprivreda Republike Srpske imala koristi.

„U Strategiji razvoja poljoprivrede Republike Srpske predviđa se odvajanje značajanih sredstava kojim se podržava istraživanje, jer se bez toga ne može očekivati uvođenje novih tehnologija, sorti, hibrida i rasa“, rekao je Pašalić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić izrazila je zadovoljstvo činjenicom što ovaj skup na Jahorini iz godine u godinu okuplja sve više učesnika, napominjući da ove godine ima jako puno gostiju iz inostranstva.

„Svaki skup ove vrste iziskuje i više novčanih sredstava koja treba obezbijediti. Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva nauke i tehnologije i Ministarstva poljoprivrede te lokalnih zajednica uspjeli smo obezbijediti neophodna sredstava“, rekla je Milićeva.

Ona je ukazala na činjenicu da su učesnici ovogodišnjeg „AGROSIM-a 2014“ sa četiri kontinenta, te da je prilika da naučnici iz Republike Srpske, BiH, Srbije čuju i razmjiene iskustva sa kolegama.

Peti Međunarodni naučni poljoprivredni simpozijum „AGROSIM 2014“ na Jahorini zajedniči organizju poljoprivredni fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Beogradu, te Agronomski mediteranski institut iz Barija.

Na simpozijumu koji traje do 26. oktobra biće predstavljena 252 rada iz 56 zemalja i predstavlja priliku za međunarodnu naučnu raspravu o poljoprivredi, prehrani, ruralnom razvoju i ekologiji.

„Već drugu godinu učestvujemo u suorganizaciji ovog naučnog simpozijuma na Jahorini i veoma smo zadovoljni saradnjom koju smo ostavarili. Očekujemo da će ovogodišnji simpozijum dati veoma kvalitetne naučne radove“, rekao je Hamid El Bilali sa Agronomskog mediteranskog instituta iz Barija.

El Bilali je, govoreći o poljoprivredi u BiH i Republici Srpskoj, rekao da je veoma dinamična sa dosta potencijala ali i da joj je mana nedostatak modernizacije koja treba da prati njen razvoj.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i predsjednik Naučnog odbora „AGROSIM 2014“ Dušan Kovačević rekao je da simpozijum svake godine obimniji i kvalitetniji.

„U početku je ovaj simpozijum imao lokalni nivo. Sa lokalnog je prerastao na nacionalni sa međunarodnim učešćem. Ove godine s ponosom možemo reći da je izuzetno internacionalan jer imamo 52 zemlje učesnice“, rekao je Kovačević.

On je istakao da „AGROSIM 2014“ predstavlja dobru priliku za razmjenu informacija i ideja sa svijetom koje su globalne, jer će biti riječi o svemu onome što utiče na poljoprivredu danas.

Kovačević je dodao da je proizvodnja zdrave hrane razvojna šansa malih sredina, te da je jedan od radova upravo posvećen toj temi.

Zahvaljujući postignutim uspjesima proteklih godina „AGROSIM“ je ispunio sve predispozicije međunarodno priznate naučne manifestacije i postao jedan od najznačajnih naučnih skupova u regionu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare