Otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede

0

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas na Palama Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i turizma “Pale 2012”, koji je okupio 52 izlagača iz Srbije, Crne Gore i BiH. On je izjavio da Vlada Republike Srpske podržava razvoj ovakvih sajmova, a posebno poljoprivrede i turizma koje su važna dimenzija razvoja Srpske.

Komić, koji je i ministar nauke i tehnologije, naglasio je da je ovaj sajam, koji organizuje Udruženje “Novi biznis” agencija za razvoj i zapošljavanje Pale, jedan od rijetkih koji dobro sastavlja dvije ideje koje su danas osnov ekonomsko-privrednog razvoja Republike Srpske, a biće i ubuduće.

On je rekao da proizvođači moraju početi da razmišljaju o organsko–ekološkoj proizvodnji i na taj način obogate svoju ponudu i obezbijede veći profit.

Prema riječima Komića, to znači nova radna mjesta, nove posjetioce i promociju.

Direktor nevladine organizacije “Novi biznis” Petar Marinković kaže da je ovo prvi sajam poljoprivrede i turizma i da se nada će postati tradicionalan.

“Budućnost Srpske je u stvaranju nove vrijednosti, a mi dajemo prednost proizvodnji i zato nam je važan svaki uspješan proizvođač”, rekao je Marinković.

On se nada da će dogodine biti i novih proizvođača na štandovima sa Pala, jer je završeno 80 novih projekata koji će nakon sajma biti ponuđeni zainteresovanim građanima.

Marinkvić je rekao da je na sajmu promovisana i organska proizvodnja što je bitno za turističku distinaciju Jahorinu, jer se bez zdrave hrane ne može planirati ni izvoz.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je tematika ovog sajma perspektivna, jer organska poljoprivreda ima velike šanse, a u turizmu postoje velike šanse za zaradu i perspektive.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić izrazio je zadovoljstvo što se ovaj sajam održava u Palama, jer ovo je prilika da se promoviše turizam i poljoprivreda na ovim prostorim.

Savić je podsjetio da je Skupština donijela Strategiju razvoja turizma i poljoprivrede s ciljem da se proizvodi zdrava hrana za potrebe turista po standardima EU.

Suorganizator sajma je Privredna komora Republike Srpske – područna komora Istočno Sarajevo, a medijski pokrovitelj su Novinska agencija Republike Srpske i Televizija OSM.

Sajam će biti zatvoren sutra.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/prvi-sajam-poljoprivrede-turizma-2012/] width=[54] height=[54] title=[Otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments