Otvoren međunarodni naučni skup

0

Međunarodni naučni skup pod nazivom „Harmonizacija građanskog prava u regionu“ otvoren je danas na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu u prisustvu predstavnika republičkih i opštinskih vlasti, Ustavnog suda Republike Srpske i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/BiH, te brojnih članova akademske zajednice. Na skupu, koji predstavlja radni dio proslave Dana i krsne slave Pravnog fakulteta, biće predstavljeno 35 radova naučnika i pravnih stručnjaka iz Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske i Slovenije.

Pomoćnik rektora za ljudske i materijalne resurse i dekan Pravnog fakulteta Milan Tomić je, otvarajući ovaj naučni skup, istakao značaj ovakvih skupova na kojima su prisutni naučni radnici iz regiona.

Tomić je pozvao učesnike skupa da u srijedu, 31. oktobra, prisustvuju svečanosti povodom Dana i krsne slave Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu, koji baštini tradiciju sarajevskog Pravnog fakulteta.

Predsjednik Organizacionog odbora naučnog skupa Oliver Antić podsjetio je da je ovo četvrti veliki naučni skup koji Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizuje u posljednje dvije godine.

„Riječ je o obimnoj i značajnoj naučnoj aktivnosti koju smo predstavili u zbornicima radova i Godišnjaku Pravnog fakulteta, koji je unutar akademske zajednice ocijenjen najvišim mogućim ocjenama“, rekao je Antić.

On je ocijenio da ovakvi naučni skupovi doprinose uspostavljanju veće pravne sigurnosti u zemljama regiona, ističući da „bez prava nema ni ekonomije“.

Prema njegovim riječima, na skupu će biti riječi o tome kako da se u svim zemljama regiona stepen pravne sigurnosti i poštovanja ljudskih prava građana podigne na viši nivo.

Prorektor Sveučilišta u Splitu i redovni profesor Pravnog fakulteta na tom univerzitetu Dragan Bolonča izjavio je da je na ovaj naučni skup došao s ciljem da „prikupi nova stručna i ljudska saznanja“.

„Dobro je da se okupljamo i razmjenjujemo iskustva, jer nas sve čeka isti cilj – ulazak u EU i usklađivanje i usvajanje našeg zakonodavstva sa evropskim pravnim nasljeđem i regulativom“, rekao je Bolonča za sajt Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom svečanog dijela proslave Dana i krsne slave Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji će biti održan u srijedu, 31. oktobra, u prostorijama fakulteta u 12.00 časova biće obavljen obred lomljenja slavskog kolača. Istog dana na Fakultetu će svečano biti promovisana nova generacija diplomiranih pravnika, te magistara pravnih nauka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare