Otvoren Međunarodni festival „Prvi Kadar“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu večeras je svečano otvoren 8. međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ pod motom „Bez cenzure!“, u organizaciji Forum teatra iz Istočnog Sarajeva.

Performansom „Vizuelizacija cenzure“ festival je otvorila Debora Perkin, jedna od najnagrađivanijih britanskih dokumentarista, dobitnik prestižne nagrade BAFTA.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić istakla je da umjetnost mora, ne samo da ima slobodnu formu, izraz i ideologiju, nego da njen opstanak ne smije da bude doveden u pitanje, jer je ona jedna od značajnih ljudskih i društvenih potreba.

Čestitku povodom organizovanja festivala uputio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija. Resorno ministarstvo je pokrovitelj festivala.

U večerašnjem programu prikazan je animirani film „Fakini“, autora Berina Tuzlića iz Sarajeva, i predpremijerno dugometražni igrani film „Milica“, autora Dragana Elčića.

„Iako je produkcija bila protiv da film bude prikazan prije zvanične premijere na beogradskom Festu, imao sam želju da on kao predpremijera bude prikazan u Istočnom Sarajevu. Stalo mi je da filmom skrenem pažnju na tragičnu sudbinu djeteta u 21. vijeku koje nema pravo na djetinjstvo, igru i slobodu življenja. To je jedinstven slučaj u Evropi“, istakao je Elčić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja organizovana je multimedijalna izložba „Sonja Savić, devojka iz grada“, autora Predraga Živkovića.

Riječ je o izložbi odabranih predmeta iz glumičine privatne kolekcije, njene filmske nagrade, fotografije, novinski tekstovi.

Živković je istakao da je izložba podsjećanje na veliku glumicu i njene brojne uloge kojima je obilježila jugoslovensku i srpsku kinematografiju. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra.

U okviru ceremonije otvaranja, Festival „Prvi kadar“ dodijelio je plaketu „Filmska klapa“ direktoru Kinoteke Republike Srpske Milovanu Pandureviću za doprinos razvoju festivala, očuvanju filmskog nasljeđa i postavljanju temelja filmske umjetnosti Srpske.

Na festivalu, koji će trajati do 31. oktobra, u zvaničnom takmičarskom programu biće prikazano 45 filmova u sedam selekcija iz 20 zemalja – Izraela, Italije, Njemačke, Austrije, Engleske, Danske, Brazila, Kube, Argentine, Španije, Rusije, Portugala, Francuske, Grčke, Bugarske, Norveške, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Republike Srpske i BiH.

U pratećem programu festivala biće realizovane projekcije animiranih filmova ASIFE BiH, „DokMasterKlas“, promocije, „Kids fest“, specijalna projekcija za štićenike KPZ „Kula“ i revija domaćeg igranog filma.

U večernjim projekcijama, svakog festivalskog dana u 19.00 časova biće prikazani dokumentarni filmovi takmičarskog i pratećeg programa Festivala.

Premijerno u Istočnom Sarajevu biće prikazani igrani filmovi „Mamula“ Milana Todorovića i „Varvari“ Ivana Ikića.

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare