Otvoren međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je otvoren 17. Međunarodni festival malih scena i monodrame, teatarska manifestacija sa najdužom tradicijom u Republici Srpskoj.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, otvarajući zvanično ovu manifestaciju, rekao je da ona značajno doprinosi napretku kulturnog razvoja grada.

„Ova manifestacija iz godine u godinu postiže sve veći kvalitet, a dokaz tome je i program ovogodišnjeg festivala“, naglasio je Lučić.

Prisutne je u ime Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Srpske pozdravila viši stručni saradnik u Ministarstvu Dobrinka Maksimović, koja je istakla da će Vlada i Ministarstvo i dalje podržavati ovaj festival.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Nedeljko Zelenović podsjetio je prisutne da je festival počeo ratne 1996. godine u tadašnjim srpskim Hadžićima u Srpskom Sarajevu, kada se zvao „Festival jednog glumca“, a da od ove godine u svom nazivu i zvanično ima prefiks međunarodni.

„Želio bih da publika u Istočnom Sarajevu češće ima priliku da prati pozorišne predstave, da imamo svoje pozorište i svoje pozorišne predstave“, istakao je Zelenović.

Nakon zvaničnog otvaranja, posjetioci su mogli da pogledaju predstavu „Kabares kabarei“ pozorišta „Slavija“ iz Beograda, prema tekstu i režiji i u izvođenju Zijaha Sokolovića.

Sokolović je pred nastup izjavio da je ovo isključivo kabaretska forma, u koje je uspio da unese elemente klasičnog pozorišta.

U zvaničnu konkurenciju na ovogodišnjem festivalu selektor i glumac LJubo Božović uvrstio je četiri pozorišne predstave i četiri monodrame.

Publika će, osim „Kabares kabarei“, moći da vidi i monodramu „Reče mi jedan čo`ek, ćeraćemo se još kad budem bio mlađi“, koju režira i u kojoj glumi Petar Božović, zatim „Deset naprema jedan“, projekat glumice Tatjane Kecman, te predstavu „Najposle kraj“, prema tekstu Pitera Turinija, u režiji Blagoja Micevskog i u izvođenju Aleksandra Kopanje.

Biće izvedene i predstave „Kraljica Smeha“ Scene „Maska“ iz Šapca, „Krivica“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, u režiji Nikole Pejakovića, u kojoj igraju Nikolina Jelisavac i LJubiša Savanović, i „Ne igraj na Engleze“ Grada teatra Gradiška, prema tekstu Vladimira Đurđevića.

Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda izvešće predstavu „Bunar“, u režiji Egona Savina, a igraju Radmila Živković, Jovo Maksić, Nebojša Kundačina i Marijana Ranđelović.

Na 17. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame 2012. biće dodijeljene nagrade za najbolju kamernu predstavu i najbolju monodramu, a biće proglašeni i najbolji glumac i glumica festivala.

Članovi žirija su Milanka Babić, Jovanka Stojčinović-Nikolić i Luka Kecman.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Dodjela nagrada i zatvaranje festivala planirani su u subotu, 8. decembra, u 20.00 časova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare