Otvoren Koral festival – Večeri ruske muzike

0

ISTOČNO SARAJEVO – U koncertnoj sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras je otvoren „Koral festival – večeri ruske muzike“, na kojem će nastupiti umjetnici iz Rusije i BiH.

Festival je otvoren koncertom mlade violinistkinje sa Moskovskog državnog konzervatorijuma „Čajkovski“ Elene Korženjevič i poznate ruske pijanistkinje Natalije Grines, koje su specijalni gosti ovogodišnjeg Festivala, a osim njih nastupili su i domaći muzičari Belma Alić, Višnja Bakalar, Maja Đogo i Maja Žuža.

Ataše za kulturu Ambasade Rusije u BiH, Ana Ivljeva istakla je da ruska ambasada podržava sve kulturne projekte koji promovišu kulturne vrijednosti Rusije.

„Svima je poznato koliko je u Rusiji rođeno sjajnih izvođača i kompozitora. Ne možemo zaboraviti ovaj dio kulture. Hvala Muzičkoj akademiji koja nam je izašla u susret i bila inicijator ovog projekta, te već drugu godinu zaredom imamo tradiciju večeri ruske muzike u okviru `Koral festivala`“, rekla je Ivljeva Srni.

Umjetnički direktor festivala Klaudija Krkotić rekla je Srni da Muzička akademija Univerziteta Istočno Sarajevo prethodnih nekoliko godina radi na kulturnoj razmjeni umjetnika.

„Ovakvi festivali su veoma korisni kako za studente tako i za profesore, samim tim što dolazi do razmjene iskustva, znanja i vještina. Ove godine imaćemo najviše izvedbi baziranih na djelima za violinu i violončelo. Izvodićemo Čajkovskog, Prokofjeva, Šostakovića – ruske velikane klasične muzike“, rekla je Krkotićeva.

Tokom četiri festivalska dana koncerte će održati i profesori Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a publici će se predstaviti i najbolji polaznici majstorskog kursa za violinu i solo pjevanje, koji će biti održan za vrijeme trajanja festivala.

Festival će biti zatvoren u petak, 12. decembra. Organizator 3. „Koral festivala“, a drugog koji je posvećen muzičkom blagu Rusije, je Univerzitet u Istočnom Sarajevu u saradnji sa ambasadom Rusije u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare