Отворен Конзулат Србије на Палама

1

На Палама је данас отворен Конзулат Србије, што је треће конзуларно од‌јељење у Републици Српској.

Конзулат су свечано отворили министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и почасни конзул Србије на Палама Дејан Љевнаић.

Свечаности присуствују амбасадор Словеније у БиХ Дамјан Сердар, министри у Влади Републике Српске Ален Шеранић, Селма Чабрић и Денис Шулић, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, почасни конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, директор „Сарајево-гаса“ Недељко Елек, представници града Источно Сарајево, начелници општина у саставу града, те представници јавног, културног и политичког живота.

Љевнаић је раније рекао Срни да му титула конзула Србије на Палама представља највеће и најдраже признање и неописиву част, те најавио да ће се фокусирати на оснаживање веза народа са Пала, из Републике Српске и Србије.

Влада Србије донијела је прошлог мјесеца рјешење о именовању Љевнаића за почасног конзула.

Осим на Палама, Србија има Генерални конзулат у Бањалуци и Конзуларну канцеларију у Требињу.

Отварање Конзулата јачање сарадње са Србијом

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је руководство Републике Српске опредијељено за блиску сарадњу са Србијом и да је потврда јачања тих веза данашње отварање Конзулата Србије на Палама.

Кошарац је истакао да и Републике Српске и Србије граде политику мира и стабилности, те регионалне сарадње.

„То говори о опред‌јељењима руководства Републике Српске, првенствено предсједника Републике Милорада Додика, да са политичким руководством Србије радимо послове који су важни за наш народ, да његујемо наше национално јединство и да јачамо економију“, поручио је Кошарац.

Он је изарзио жаљење због политичких предрасуда појединих на нивоу БиХ које оспоравају важне регионалне искораке са Србијом, чији је министар спољних послова Ивица Дачић данас присуствовао отворењу Конзулата.

Кошарац је изразио посебно задовољство што Дачић борави у Источном Сарајеву, рекавши да то потврђује политичке капацитете изражене у јасним и блиским политичким односима између Републике Српске и Србије.

„Једна од таквих иницијатива је `Отворени Балкан` и у Федерацији БиХ /ФБиХ/ постоје предрасуде. Оцјена нас који долазимо из Републике Српске је да се радујемо напретку Србије, али смо свјесни и чињенице да се Србија јако и снажно брине о Републици Српској и њеном уставном капацитету“, поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да Србија константно потврђује да је за Дејтонски мировни споразуму, те нагласио да је политика Републике Српске – достојна примјена тог документа.

„Наше политике нису усмјерене против било кога у БиХ. Наше политике су усмјерене на афирмацију наших заједничких капацитета и вриједности нашег народа и наших економија. Позивамо све друге да будемо заједно у регионалној сарадњи и да на основу видљивих политика Србије и ми покушавамо да те политике примијенимо у БиХ“, рекао је Кошарац.

Он је поручио да се не може увијек чекати да предрасуде престану, те да Република Српска, примјењујући Споразум о специјалним паралелним везама јача властите капацитете.

„Немамо право да станемо у ономе што је важно са аспекта развоја Републике Српске и у сваком смислу ћемо, у коресподенцији коју имамо, која је легитимна и уставна, са институцијама Србије, радити на јачању наших капацитета“, истакао је Кошарац.

Кошарац је навео да је и отварање Конзулата на Палама исказивање потребе за окупљањем око базичних интереса.

„Овоје веома значајан дан за све гарђане Пала и цијелог Источног Сарајева. С обзиром на чињеницу да не кријемо љубав према Србији и да имамо једну више адресу, управо овд‌је на Палама, а Пале су важно и стратешки значајно мјесто у стварању Републике Српске“, поручио је Кошарац.

Он је захвалио Дачићу што је увијек био присутан када се стварала Република Српска и када су се стварале политике које су значиле развој Српске.

„Хвала Вам што се и данас у времену заједничког развоја одређених инфраструктурних пројеката увијек били за Републику Српску. Посебно Вам хвала што исказујете своје интересовање на заштити интереса Републике Српске и њене уставне позиције, у вријеме када нелегитмни високи представник и неки други амбасадори нападај легитимно изабране представнике српског народа у БиХ“, нагласио је Кошарац.

Кошарац је директору Олимпијског центра „Јахорина“ Дејану Љевнаићу честитао именовалање за почасног конзула Србије, те истакао да је увјерен да ће заједно радити на томе да већи број српских компанија отвори представништва у Источном Сарајеву.

Он је поручио да је за БиХ Србија важан спољнотрговински партнер и да се спољнотрговински промет мора јачати.

„Постоје и потребе, да заједничким напорима, дефинишемо наше кораке како би смо обезбиједили да БиХ, попут Србија, има уговоре о слободној трговини са важним дијеловима свијета као што је Евроазијска унија, Кина“, нагласио је Кошарац.

Он је рекао да је Љевнаић и његов тим Јахорину и Републику Српску позиционирао као регионалног лидера у ски-спорту, као и зимском туризму.

„Познајем Вас неколико година и увјерен сам да сте на ове простере унијели позитивну енергију“, рекао је Кошарац и истакао да је Љевнаић значајно допринио афирмацији и развоја овог краја.

Свечаности су, осим Дачића, присуствовали и амбасадор Словеније у БиХ Дамјан Сердар, министри у Влади Републике Српске Ален Шеранић, Селма Чабрић и Денис Шулић, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, почасни конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, директор „Сарајево-гаса“ Недељко Елек, представници Источно Сарајево и начелници општина у саставу града, те личности јавног, културног и политичког живота.

Љевнаић: Представљаћу Србију најбоље што могу

Почасни конзул Србије на Палама Дејан Љевнаић рекао је да му титула конзула представља највеће и најдраже признање, неописиву част, као и круну његове каријере, те да ће Србију представљати најбоље што може, те да ће му овај положај омогућити да и даље служи својој земљи са истом страшћу и посвећеношћу као и до сада.

Љевнаић је захвалио на повјерењу које му је указала Влада Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, те најавио да ће се фокусирати на оснаживање веза народа из Републике Српске и Србије.

„Посебно ћемо се посветити оснаживању специјалних веза кроз јачање сарадње у областима културе и образовања. Млади људи су наша будућност и надам се да ћу са ове функције бити спона између младих у Србији и БиХ“, рекао је Љевнаић у обраћању присутнима поводом свечаног отварања Конзулата Србије на Палама.

Он је нагласио да планира остати посвећен подршци спорту и активностима које доприносе његовом развоју међу д‌јецом, те да је квалитетан спортски програм кључан за обликовање здравих, одговорних и самопоузданих појединаца.

Према његовим ријечима, солидарност и слога су темељи на којима се може градити одржива будућност, а у времену глобалних криза и изазова кључно је његовати добре односе.

„Ово је прилика да покажемо свијету снагу заједничког д‌јеловања и спремност да градимо мир и стабилност“, навео је Љевнаић.

Љевнаић, који је и директор Олимпијског центра „Јахорина“, истиче да је током свог рада на Јахорини покренуо низ акција чији је циљ унапређење спортске инфраструктуре, пружање подршке спортским клубовима и приступачност спортских активности свим дијеловима друштва.

Постати конзул Србије за Љевнаића представља остварење његовог сна, који је почео још током средњошколских дана, када је био проглашен за ђака генерације.

„Тада сам први пут осјетио жељу да представљам своју вољену Србију на најбољи могући начин. Шест година проведених на Палама донијело је неизмјерну радост, а сарадња са народом показала је да су они најбољи домаћини“, наводи Љевнаић и поручује да ће врата овог конулата бити отворена за све људе.

Према његовим ријечима, ова позиција није само одраз његових достигнућа, већ и подршке и менторства које је добио од невјероватних људи који су га усмјеравали током каријере, па се радује приликама које ће му овај положај пружити да и даље служи својој земљи с истом страшћу и посвећеношћу као и до сада.

Љевнаић каже да захвалност дугује предсједнику Републике Српске Милораду Додику, српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, као и предсједнику Надзорног одбора Олимпијског центра „Јахорина“ Недељку Елеку, који су заслужни за његов долазак на Јахорину, али и веома захвалан и предсједнику Србије Александру Вучићу, који је, како каже, уложио значајне напоре у развој државе.

Љевнаић је увјерен да ће Вучић и даље пружати подршку свим иницијативама које се односе на унапређење сарадње Србије и Републике Српске.

Дејан Љевнаић је до сада стекао много награда и признања, укључујући и највеће европско признање на Међународним пословним сусретима у Сарајеву – Златну плакету за животно д‌јело, као и за најхуманије д‌јело за акцију „Хиљаду скија за нашу д‌јецу“, те за допринос развоју зимских спортова, али именовање за конзула сматра највећим и најдражим признањем.

Конзулат Србије на Палама су данас свечано отворили министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и почасни конзул Србије на Палама Дејан Љевнаић.

Свечаности су присуствовали амбасадор Словеније у БиХ Дамијан Седар, министри у Влади Републике Српске Ален Шеранић, Денис Шулић, министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић, почасни конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, директор „Сарајево-гаса“ Недељко Елек, представници града Источно Сарајево, начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац, начелници општина у саставу града, те представници јавног, културног и политичког живота.

Влада Србије донијела је рјешење о именовању Дејана Љевнаића за почасног конзула Србије на Палама. Рјешење је потписала премијер Србије Ана Брнабић.

Дачић: Отварање Конзулата даће нови импулс сарадњи

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да Србија жели да настави да његује специјалне и нераскидиве везе са Републиком Српском, те оцијенио да ће отварање Почасног конзулата на Палама допринијети овом циљу и дати нови импулс сарадњи Србије и БиХ.

Дачић је рекао на Палама да су за Србију односи са Републиком Српском не само добросусједски, већ и братски и да народу у Српској желе једнак просперитет, као и народу у Србији.

Он је изразио захвалност Предсједништву БиХ што је у кратком року дало сагласност за отварање Конзулата на Палама, те додао да је увјерен да ће почасни конзул Дејан Љевнаић, са својим богатим искуством и знањем, више него успјешно обављати ову важну и одговорну функцију.

„Усмеравање дипломатских активности ка промоцији привредних потенцијала и привлачење страних инвестиција један је од најзначајнијих задатака Владе Србије и дипломатско-конзуларне мреже, укључујући и мрежу конзулата на челу са почасним конзулом“, рекао је Дачић на свечаности отварања Почасног конзулата на Палама.

Он је изразио очекивање да ће Љевнаић наставити са активностима на промовисању потенцијала српске привреде.

„Верујем да ћете захваљујући свом професионалном искуству остварити успех управо у јачању економске сарадње Србије и БиХ, имајући у виду да је БиХ један од најзначајнијих привредних партнера Србије“, рекао је Дачић.

Осим унапређења економских односа Србије и БиХ, Дачић је сигуран да ће отварање овог конзулата омогућити и ефикасније пружање конзуларних услуга држављанима Србије који пословно или туристички бораве на подручју општине Пале.

Он је нагласио да је Љевнаић први почасни конзул у БиХ, додајући да би требало би да их има још, јер то доприноси унапређењу односа.

Дачић је појаснио да почасни конзул нема плату, већ да Србија од њега очекује да уложи у Конзулат и буде на услузи грађанима.

„Наша је једина обавеза да донесемо заставу, таблу и печат и од сада ће овде бити представљена Србија“, поручио је Дачић.

Он је нагласио да Србија у БиХ има Амбасаду у Сарајеву, генералне конзулате у Бањалуци и Мостару, конзуларне канцеларије у Требињу и Дрвару, а сада и први почасни конзулат на Палама, док је сљедеће године у плану отварање генералног конзулата у Бијељини, за шта је добијена дозвола.

„Хоћемо да будемо што више присутни, али смо отворени и за захтеве БиХ када је реч о Србији да имају своја представништва широм земље, јер сматрамо то једним кораком ка унапређењу наших односа“, рекао је Дачић.

Он је подсјетио да институција почасних конзула у Србији има богату традицију која датира још од 19. вијека.

„Свесни значаја улоге почасних конзула и њиховог несумњивог доприноса у унапређењу односа Србије са другим државама континуирано смо радили на ширењу мреже почасних конзула у свету“, рекао је Дачић и додао да данас Србија има највећи број почасних конзула у историји, чак 100 и то на свим континентима.

Он је нагласио да Србија велику пажњу посвећује унапређењу регионалне сарадње и његовању што бољих добросусједских односа.

Према његовим ријечима, стабилност региона и развој свестране сарадње са најближим сусједима је трајни спољнополитички приоритет Србије.

„Управо БиХ видимо као нама природног и блиског партнера са којим желимо да радимо на већем међусобном разумевању, уважавању и изградњи пуног поверења и сарадње. Зато нам је важна стабилност и просперитет целог региона укључујући и Србију, БиХ и оба ентитета“, рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија поштује Дејтонски мировни споразум, подржава БиХ као једну земљу са два ентитета, као и све одлуке донијете у складу са надлежностима и договором три конститутивна народа.

„БиХ, а посебно Република Српска је дом за велики број Срба, њихова боља будућност је један од разлога због којег је Србија чврсто опредељења за свестрану сарадњу са БиХ, као и са њеним ентитетима. Посебну пажњу придајемо планирању и реализацији заједничких пројеката кроз које градимо реалну перспективу за бољу будућност“, истакао је Дачић.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Šta znači „počasni“ konzulat? Koje su mu nadležnosti?
Mislim da je to samo šminka i obična farsa, bez ikakvih benefita za obje strane!
Koliko je to važna i ozbiljna institucija najbolje govori činjenica da niko od visokih funkcionera nije prisustvovao otvaranju?!