Otvoren Internacionalni festival harmonike „Akordeon art plus“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Jubilarni deseti Internacionalni festival harmonike „Akordeon art plus“ sinoć je svečano otvoren u Istočnom Sarajevu koncertom Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković“, pod dirigentskom palicom Gorana Penića.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić rekao je okupljenima da su publika i brojni kvalitetni učesnici najzaslužniji što „Akordeon art“ iz godine u godinu postaje značajniji i kvalitetniji.

„Činjenica da `Akordeon art` traje već punu deceniju, potvrđuje kvalitet ove kulturne manifestacije od velikog značaja“, istakao je Kosorić.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji jubilarni festival otvoren koncertom Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva „Sonja Marinković“, koji je, kako je naveo, laureat brojnih prestižnih svjetskih nagrada na takmičenjima za orkestre harmonika.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić naglasio je da je „Akordeon art“ već punu deceniju jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Istočnom Sarajevu, ali i Republici Srpskoj.

Deseti Internacionalni festival harmonike „Akordeon art plus“ okupio je 315 takmičara.

U okviru festivala predviđeno je takmičenje solista na harmonici, kamernih ansambala i orkestara harmonike, Drugo međunarodno takmičenje pijanista, kao i koncertni program umjetnika koji će nastupiti u revijalnom dijelu festivala.

U dijelu programa koji nije koncertni biće održano predavanje Branka DŽinovića iz Srbije, koji će govoriti o djelima za harmoniku Sofije Gubandulije.

Žiri je sastavljen od 38 eminentnih svjetskih stručnjaka, a ove godine u Istočno Sarajevo dolazi i Fridrih Lips, rukovodilac katedre za harmoniku Ruske akademije „Gnjesin“, koja je među najprestižnijim na svijetu.

Na festivalu će nastupiti i Hanzi Vang, jedan od najvažnijih mladih izvođača iz Kine, te Klevel Lebel iz Slovenije.

Ulaz na festival je besplatan, a ceremonija zatvaranja manifestacije predviđena je za petak, 17. maja, u 18.00 časova, kada će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održan i završni pobjednički koncert.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare