Otvoren Interkulturalni festival

0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava /CIVITAS/ i Kancelarija američke Ambasade u Sarajevu danas su na Jahorini organizovali Interkulturalni festival, na kojem se predstavilo 200 učenika osnovnih i srednjih škola, te predstavnika nacionalnih manjina iz cijele BiH.
Projekt menadžer Civitasa Ivana Kešić rekla je da se na ovaj način žele motivisati mladi da utiču na mjere javne politike i rješavaju probleme u svojim zajednicama, a da se aktivnostima poput ove radi na promociji tolerancije, interkulturalizma i interkulturalnog dijaloga.

Ona je naglasila da je danas organizovan interkulturalni festival na kojem su učenici predstavili običaje naroda svojih zajednica i tradiciju zajednica iz kojih dolaze.

Prema njenim riječima, sutra će biti održana olimpijada starih sportova, na kojoj će učenici odmjeriti sportske vještine u disciplinama gotovo zaboravljenih sportova, kako bi podsjetili na značaj i očuvanje kulture na promociji zdravog života i eliminaciji devijantnog i delinkventnog ponašanja mladih ljudi.

„Projektima poput ovih nastojimo povezati mlade ljude, kod njih raditi na razvoju liderskih vještina i promociju univerzalnih vrijednosti interkulturalizma, demokratije i ljudskih prava“, rekla je Kešićeva.

Ataše za kulturu i obrazovanje u Američkoj ambasadi u Sarajevu Sanšajn Ajson izrazila je veliko zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, jer je BiH, kao i SAD, zemlja koja se sastoji od više različitih kultura.

„Zajedničko za obje naše zemlje je da smo predani našem cilju da damo jednake šanse svim tim kulturama i da ih proslavimo na neki način“, istakla je Ajsonova.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments