Otvoren festival ruskog filma

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je počeo festival ruskog filma tokom kojeg će biti prikazano sedam igranih filmova.

Večeras je, nakon otvaranja, prikazan film „Kraj“ u režiji Alekseja Učitelja. Naredna tri dana biće prikazani filmovi „Čudo“ Alekseja Proškina, „Olimpus inferno“ Igora Vološina, „Deveta četa“ Fjodora Bondarčuka, „Pop“ Vladimira Hotinenka, „Noćna straža“ Timura Bekmambetova i „Povratak“ Andreja Zvjaginceva.

Festival pod nazivom „Najbolji ruski filmovi u susret prvom kadru“ otvorio je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc, koji je istakao da ovakve manifestacije predstavljaju jedan vid zbližavanja srpskog i ruskog naroda.

„To je potpuno prirodno i tako treba da bude i ubuduće“, rekao je Kerestedžijanc.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ruska Ambasada pomogla organizaciju festivala tokom kojeg će građani Istočnog Sarajeva biti u prilici da se upoznaju sa novijim ostvarenjima ruske kinematografije.

„Imamo veliko interesovanje u Republici Srpskoj na razvoju kulturne saradnje. Učestvujemo u nizu projekata promocije ruske kulture, duhovnosti, književnosti“, naveo je Kerestedžijanc.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je da su veze srpskog i ruskog naroda vijekovima bile veoma jake, te ukazao da je riječ o zajedničkoj duhovnosti, vjeri, tradiciji, kulturi, istim jezičkim korijenima.

„Naša istorijska sudbina se kroz istoriju ispreplitala. Naše kulturne veze moraju da budu još dublje i nadam se da će ovakav filmski festival biti organizovan u svakom gradu Republike Srpske“, rekao je Milunović.

On je izrazio zadovoljstvo jačanjem srpsko-ruskih veza kako na političkom i ekonomskom tako i na kulturnom planu.

Ovaj festival realizuje se u susret Osmom međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“ s ciljem promocije ruske kulture i učvršćivanja kulturnih odnosa Rusije i BiH.

Festival su zajednički organizovali Forum teatar Istočno Sarajevo i Ambasada Ruske Federacije u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare