Otvoren Festival „Koral – večeri češke muzike“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Muzika i umjetnost uopšte stvaraju najjače mostove među ljudima, izjavila je večeras otpravnik poslova Amabasade Češke u BiH Klara Kadlecova, otvarajući u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo Festival „Koral – večeri češke muzike“.

„Veoma nam je drago što je Ambasada Češke u Sarajevu podržala inicijativu Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se održe večeri češke muzike, te tako načini kulturni most između Istočnog Sarajeva i Praga“, istakla je Kadlecova.

Umjetnički direktor Festivala Klaudija Krkotić izjavila je da je prvo veče „Korala“ kulturni događaj najvišeg ranga s obzirom na nastup profesora klavira na Konzervatorijumu u Pragu, češkog pijaniste Mihaila Rezeka koji u svojoj biografiji bilježi više od 2.000 koncerata.

„Rezek će svoj solistički koncert svirati i na zatvaranju festivala u četvrtak, 20. novembra. Festival je jedinstvena prilika da se publika u Istočnom Sarajevu upozna sa češkim kompozitorima koji nam nisu toliko bliski i očekujem da će odziv biti odličan, kao i na prošlogodišnjim večerima ruske muzike“, dodala je Krkotićeva.

Večeras su se publici u Istočnom Sarajevu predstavili i pijanista Aleksandar Serdar, redovni profesor flaute na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu Sanja Stijačić, te profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Ehlimana Tikveša.

Goste su pozdravili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić.

Grujić je naglasio da festival „Koral“ predstavlja pozitivan primjer saradnje profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa kolegama iz drugih zemalja.

„Festival `Koral` prerasta u tradicionalnu manifestaciju koja u gradu Istočno Sarajevo doprinosi razvoju kulture“, rekao je Grujić.

Stijačićeva je izrazila zadovoljstvo što drugi put učestvuje u festivalskom programu „Korala“. „Nastojimo da publiku u Istočnom Sarajevu upoznamo sa raličitim školama“, dodala je ona.

Tokom četiri dana festivala biće održan i majstorski kurs za klavir i solo pjevanje.

Festival „Koral“ prvi put je održan u decembru prošle godine kada je bio posvećen ruskoj muzici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare