Otvoren „Art simpozijum Jahorina 2010“

0

Na Jahorini je otvoren Osmi saziv tradicionalne Međunarodne likovne manifestacije „Art simpozijum Jahorina 2010“, na kojem učestvuje dvadesetak eminentnih slikara i vajara iz devet zemalja.

Manifestaciju je sinoć otvorio akademski slikar i selektor ovogodišnje kolonije Milivoje Unković, ističući zadovoljstvo što su se na Jahorini i ovoga puta okupili poznati umjetnici, koji su i samim dolaskom jasno iskazali želju da sopstveni autoritet i znanje daruju obogaćivanju kulturnog stvaralaštva na ovim prostorima. Organizator već tradicionalne Međunarodne likovne manifestacije Lazo Savić ocijenio je da ovogodišnji reprezentativan sastav umjetnika obećavava nova vrijedna djela, a da je ljepota ambijenta na Jahorini dodatno uporište za optimistična očekivanja.

Učesnici na ovogodišnjoj likovnoj koloniji su profesor Unković, Mirjana Lučić iz Španije, grafičarka Ranka Lučić-Janković, zatim Milan Cile Marinković, Đorrđe Arnaut, Željka Momirov i Zoran Janković Dobrotin iz Srbije, Stefan Hadžinikolov iz Makedonije, Delija Čauševa iz Bugarske, Maurisijo Barak iz Italije, Stelo Balonaki iz Grčke, Ferijal Taneri iz Turske i Petar Beus iz Slovenije.

Vajari koji učestvuju u radu ovogodišnje kolonije na olimpijskoj planini borave još od 10. jula i već su, na pola puta u ostvarivanju svojih stvaralačkih zamisli, dok su slikari i grafičari juče počeli da realizuju svoje ideje.

Na prethodnim sazivima učestvovalo više od 200 učesnika iz 20 zemalja i iza njih je ostalo oko 300 umjetničkih djela.

Pokrovitelji ovogodišenje manifestacije koja će trajati do 24. jula jesu grad Istočno Sarajevo, Galerija „Art Jahorina-Pale“, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, opština Pale, a finansijski su je pomogli i ambasade Bugarske i Španije u BiH.

(www.palelive.com / Srna / foto: Jahorina ljeti)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare