Otvoren 19. Međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvorio je večeras u Istočnom Novom Sarajevu 19. međunarodni festival malih scena i monodrame.

Otvarajući Festival, Mutabdžija je naglasio da je riječ o manifestaciji koja je najznačajnija u regionu za ovu formu dramskog iskaza.

„Ponosni smo na ovu manifestaciju, jer to nije samo festival Republike Srpske, već i regona. Sve je počelo prije 19 godina u Hadžićima po viziji tadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i predsjednika Udruženja književnika Nikole Koljevića“, rekao je Mutabdžija.

On je naglasio da Festival predstavlja svojevrsan omaž tim ljudima, koji su imali viziju stvaranja Republike Srpske i jačanja kulure.

„Danas je to festival na koji se rado odazivaju predstave iz čitavog regiona što je izazov i za organizatora, ali i za glumce“, dodao je Mutabdžija.

Direktor Festivala Mladen Janković rekao je da će do 6. decembra biti odigrano pet predstava i četiri monodrame u izvođenju glumaca pozorišta iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Janković je izrazio zadovoljstvo velikim interesom publike u Istočnom Sarajevu s obrziom da je rasprodata većina ulazinica za predstave.

Selektor Festivala LJubo Božović rekao je da će publika imati priliku da vidi četiri monodrame koje su višestruko nagrađivanje.

„To samo po sebi govori o izuzetnom kvalitetu. Kad je riječ o prestavama dovoljno je reći da u njima igraju glumci poput LJiljane Blagojević, Sonje Knežević, Nebojše Kundačine, Mihajla Janketića, Milana Kalinića, što je garant da će publika uživati“, rekao je Božović.

Na otvaranja Festivala ansambl Grad pozorišta Gradiška odigrao je crnu komediju „Generalna proba samoubistva“ Dušana Kovačevića.

Publici će se sutra predstaviti Ernest Berec monodramom „Đuka Begović“, a potom će biti prikazana predstava „Sokin i Bosina“ Milice Konstantinović, dok će se 4. decembra Ivo Krešić predstaviti monodramom „Otirač“, nakon čega će biti odigrana predstava „Poslednja pesma“ u režiji Anite Panić.

U petak, 5. decembra, publici će se predstaviti Ivan Vidosavljević u monodrami „Dnevnik jednog ludaka“, a potom će biti odigrana predstava „Ko je ovde idiot“ u kojoj igraju Milan Kalinić, Srđan Ivanović i Mensur Gabeljić.

Završnog dana Festivala u subotu, 6. decembra, Vlado Kerošević izvešće monodramu „Krojcerova sonata“ nakon ćega će biti odigrana predstava Slavija tetra iz Beograda „Karamazovi/sablasni eros“ u kojoj igra Mihajlo Janketić, nakon čega slijedi dodjela nagrada i zatvaranje Festivala.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare