Otvoren 17. saziv međunarodne likovne kolonije

0

Na Palama je sinoć otvorena Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina 2019” koja je okupila dvadesetak slikara i vajara iz šest zemalja.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je da je večerašnja, 17. međunarodna likovna kolonija otvorena izložbom prošlogodišnjih radova, te da će učesnici djela stvarati u prostorijama Studenskog doma na Palama.

“Učesnici su iz BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Bugarske i Japana. Ove godine imamo četiri vajara, i to dva Bugarina, Rusa i Japanca kojem je zadata tema da uradi skulpturu Starine Novaka, a ostali će raditi slobodne kompozicije”, izjavio je Savić novinarima.

On je dodao da će učesnici tokom ove manifestacije posjetiti Andrićgrad, Sarajevo i okolinu Pala.

Savić je rekao da su i ove godine zadržali temu “Figura u savremenoj umjetnosti-veliki format” i da je teško naći umjetnike koji koriste ovaj motiv figure.

On je naveo da će međunarodna likovna kolonija trajati do utorka, 23. jula, kada će na Ekonomskom fakultetu na Palama biti upriličeno zatvaranje.

Zamjenik načelnika opštine Pale Marko Gajović rekao je da je u proteklom periodu kroz likovnu koloniju prošlo 300 umjetnika koji su svoje likovne radove izlagali na 90 izložbi širom Republike Srpske i BiH.

On je dodao da je opština uvijek pomagala ovakve ili slične manifestacije i da će tako biti i u narednom periodu, jer je ovo značajan događaj za opštinu i njene stanovnike.

Međunarodna likovna kolonija organizuje se radi afirmacije likovne umjetnosti, razvoja ekološke svijesti, podsticaja turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

“Art simpozijum Jahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice i od tada se svake godine održava na ovoj planini.

Međunarodna likovna kolonija do sada je ugostila brojne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na 80 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments