Otvoren 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“

0

ZVORNIK – Premijernim prikazivanjem filma „Pijavice“ režisera Dragana Marinkovića, te producenta i glumca Lazara Ristovskog, u Zvorniku je večeras otvoren 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“.

Filmski festival „Prvi kadar“ otvorio je Ristovski, ističući da je ovaj festival veoma važan jer prikazuje odabrane filmove, što ga dodatno čini značajnim, kvalitetnim i dobrim.

„Bio sam na mnogo festivala – malih, velikih, značajnih, ali mogu reći da je svaki festival značajan, bez obzira koliko je mali po broju prikazanih filmova ili po broju prisutne publike“, rekao je Ristovski.

Marinković je rekao da je film „Pijavice“ interesantan iz više razloga, te da je glumačka ekipa koju čine Mirjana Janković, Iva Mihalič, Nikola Đuričko i Lazar Ristovski uradili nešto izvanredno i vrhunsko.

On je izrazio zadovoljstvo što učestvuje na ovom festivalu, ističući da nikada ne treba reći da je neki festival mali.

Prema njegovim riječima, 13 godina trajanja festivala znači nešto i u evropskim okvirima.

Marinković je naveo da je film „Pijavice“ u aprilu žiri od 10 članova na velikom festivalu na Beverli Hilsu proglasio za najbolji igrani film.

„Film `Pijavice` čeka 20. septembar 2020. godine, jer je ušao kao finalist za najbolji film prikazan u SAD, pa je već i sa te strane postigao mnogo u filmskom životu“, rekao je Marinković.

On je dodao da, i pored svega toga, najviše voli kada prisustvuje manjim festivalima u manjim gradovima.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović naglasio je da se grad Zvornik odlučio za „Prvi kadar“ jer, osim festivalskog, ima i edukativni karakter.

„Svake godine profesionalni glumci u filmskim radionicama rade sa našim najmlađim sugrađanima. Učenici osnovnih i srednjih škola stiču početna saznanja o filmu kao vrsti umjetnosti, načinu nastanka, kao i ljudima koji stvaraju filmove“, rekao je Stevanović.

Izražavajući nadu da će festivalska filmska tradicija biti nastavljena, Stevanović je rekao da su Zvorniku, kao regionalnom centru, potrebna ovakva dešavanja.

Dekan Akademije umetnosti u Beogradu Dragan Elčić naglasio je da je Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ po kvalitetu i cjelokupnoj organizaciji na visokom nivou, odnosno u rangu Beogradskog filmskog festivala.

Elčić je naglasio da se ovaj festival pravi srcem i ljubavlju i da je zato tako kvalitetan.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović rekao je da ove godine Jugoslovenska kinoteka-Nacionalni filmski arhiv Srbije slavi 70 godina od osnivanja.

„Naša Kinoteka je još 1964. godine bila jedan od 10 najvećih svjetskih arhiva, a sada raspolaže sa više od 100.000 filmova, nekoliko stotina hiljada fotografija iz filmova i oko 4.000 starih predmeta“, naveo je Erdeljanović.

U okviru svečanog otvaranja festivala uručene su i filmske nagrade.

Savjet 13. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ donio je odluku da Plaketa „Lik kneza Pavla“ za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture bude dodijeljena Jugoslovenskoj kinoteci iz Beograda povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja ove značajne filmske institucije.

Plaketu je u ime Jugoslovenske kinoteke primio Aleksandar Erdeljanović, a uručila ju je umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Specijalnom gostu Lazaru Ristovskom priznanje „Kapija Zvornika“ za doprinos razvoju festivala i filmske umjetnosti uručio je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Reditelju filma „Pijavice“ Draganu Marinkoviću simbol festivala „Filmsku klapu“ uručio je direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Festival će biti zatvoren 16. novembra u Istočnom Sarajevu svečanim uručenjem nagrada i premijernim prikazivanjem filma „Pijavice“.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržali su grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske – SRNA i Radio-televizija Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare