Otrovan otpad na lokalitetu Istočnog Starog Grada

0

Na dvije lokacije u opštini Istočni Stari Grad deponovan je otrovan otpad kožarske industrije, potvrđuju dva nalaza, od četiri kojima raspolaže Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, rekao je načelnik Centra Radenko Vasiljević.


On je naveo da se druga dva nalaza odnose na prostor opštine Pale.

„Jedno je lokacija Sjetlina i taj otpad nije opasan. Druga lokacija je deponija „Stanišić do“, na kojoj je neopasan otpad, sa preporukom da se zabrani njegovo odlaganje na neopasnim deponijama“, rekao je Vasiljević na konferenciji za novinare na Palama.

Vasiljević je istakao da je deponovanje takvog otpada zabranjeno na lokacijama na kojima se odlaže neopasan otpad.

On je naglasio da će u slučajevima gdje je nalaz potvrdio da je deponovan opasan otpad biti nastavljena istraga, u smislu krivičnog djela unos opasnih otpadaka u Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, u drugim slučajevima predmet će biti prepušten ili proslijeđen nadležnim inspekcijskim organima.

Vasiljević je napomenuo da je upravljanje otpadom u isključivoj nadležnosti lokalnih organa, odnosno komunalnih preduzeća, dok su gradski i republički ekološki inspektori nadležni za kontrolu zakonitosti.

Pripadnici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo su u martu, nakon više dojava građana da se na području opština Istočni Stari Grad i Pale deponuje otpad neprovjerenog sadržaja, izveli akciju sprečavanja odlaganja takvog otpada.

Građani su tada dojavili da se na više lokacija na području ove dvije opštine u šumi formiraju divlje deponije na kojima se odlažu otrovne materije.

Sa lica mjesta izuzeti su tragovi i dokazi koji su upućeni na vještačenje u specijalnu instituciju koja se bavi dokumentovanjem ovakvih materija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare