Otkrivene biste osnivačima Medicinskog fakulteta

0
Otkrivene biste osnivačima Medicinskog fakulteta

FOČA – Medicinski fakultet u Foči najpoželjniji je fakultet za studiranje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, što je potvrđeno i u posljednjem upisnom roku, istaknuto je na svečanom obilježavanju 24 godine postojanja ove visokoškolske ustanove.

Dekan Milan Kulić rekao je da je Medicinski fakultet jedini fakultet u okviru Univerziteta Istočno Sarajevo koji je, uprkos negativnim demografskim procesima upisao planirani broj studenata, a zbog velike zainteresovanosti traženo je i proširenje liste.

Nakon svečane sjednice, ispred zgrade fakulteta otkrivene su biste osnivačima i prvim dekanima Medicinskog i tada Stomatološkog fakulteta, pokojnim akademiku Boriši Staroviću i profesoru Olgi Blagojević.

Kulić je naveo da će biste krasiti ovo mjesto i podsjećati profesore i studente šta im je zadatak.

„Da svaki dan u nama probude dobrotu i plemenitost koju su nam nesebično darivali. Ovo je naš dug prema našim profesorima uz koje smo rasli i učili“, istakao je Kulić.

Ministar zdravlja Republike Srpske Dragan Bogdanić naglasio je da će Medicinski fakultet, ukoliko nastavi ovim tempom razvoja, biti ne samo najbolji fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nego i jedan od najboljih fakulteta u širem regionu.

„Dobro organizovana i dobro vođena ustanova, sa dobrom saradnjom sa Univerzitetskom bolnicom, je siguran put u svijetlu budućnost. Za zdravstveni sistem Srpske to je sigurnost da će dobiti kvalitetne mlade ljekare i stomatologe, a na našu nesreću, a sreću razvijenih zemalja zapada, jedan dio njih će naći svoje mjesto i u zdravstvenim ustanovama širom Evrope“, kaže Bogdanić.

Na svečanosti su uručene plakete profesorima i studentima za postignute zapažene rezultate, te priznanja pojedincima i institucijama koji su pomogli rad fakulteta, a među njima je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske.

„Ovo je izuzetno human i težak poziv. Medicinski fakultet je od osnivanja imao veliku podršku od bolnice u Foči i postepeno je napredovao. Rukovodstvo i svi zasposleni zaslužuju čestitke na uspjehu i velikim rezultatima“, rekla je ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović.

Plaketu za rezultate rada u oblasti međunarodne saradnje i promocije fakulteta dobio je profesor Dejan Bokonjić.

„Veoma je važno da Medicinski fakultet, osim dobre edukacije i dobrog istraživanja, omogućuje i razvoj lokalne zajednice i `čuvanja` ljudi na ovim prostorima“, naveo je Bokonjić, koji je i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić istakao je da su Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica, uz Bogoslovski fakultet i Bogosloviju, ono što ovu lokalnu zajednicu izdvaja od svih opština u Srpskoj.

„Veoma je dobro što su te ustanove unaprijedile opštinu i u ekonomskom smislu jer ovo su nama i najbolji privredni kapaciteti. Zbog toga je veoma važno što fakulteti imaju veliku pomoć od Vlade Srpske“, naglasio je Mašić.

Za 24 godine, na četiri odsjeka Medicinskog fakulteta – medicini, stomatologiji, defektologiji i zdravstvenoj njezi, upisana su 4.003 studenta, od kojih je 1.007 diplomiralo, dok trenutno fakultet ima više od 1.400 studenata.

Od 2015. godine, na Medicinskom fakultetu u Foči uveden je treći ciklus studija kojem je nastavna baza posebno opremljeni Centar za biomedicinske nauke, jedinstven u region, a na kojem trenutno doktorsku disertaciju spremaju 22 ljekara.

Svečanoj sjednici, osim brojnih predstavnika javnog života, prisustvovali su vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare