Otkrivena spomen-ploča borcima iz Prvog svjetskog rata

0

HAN PIJESAK – Na Boračkom brdu kod Han Pijeska danas je otkrivena i osveštana spomen-ploča i služen parastos poginulim borcima iz Prvog svjetskog rata, povodom 100 godina od početka Velikog rata i prvog oslobađanja krajeva Sarajevsko-romanijske regije od austrougarske vlasti 1914. godine.

Spomen-ploču su otkrili načelnik opštine Han Pijesak Ljubivoje Šupić i predsjednik opštinskog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine Janko Golijan.

Golijan je najavio da će na ovom mjestu i narednih godina biti održavane manifestacije u znak sjećanja na prvo oslobađanje opštine Han Pijesak i ostalih krajeva Sarajevsko-romanijske regije u Prvom svjetskom ratu.

On je napomenuo da na spomen-ploči nisu upisana imena svih poginulih boraca sa područja opštine Han Pijesak, jer su do sada prikupljeni podaci za njih samo 57.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine iz Bijeljine Petar Vujičić rekao je da teška i slavna prošlost i div-junaci iz Prvog svjetskog rata ne smiju da budu zaboravljeni.

„Treba da budemo dostojni potomci ovih naših slavnih predaka i da znamo da nije umro ratnik koji je poginuo u boju, već onaj koji je zaboravljen, ali oni nisu zaboravljeni“, rekao je Vujičić.

Vijence na spomen-ploču položile su delegacije opštine Han Pijesak, opštinskog Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine i član Upravnog odbora Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca grada Beograda Ivko Veselinović.

Članovi Planinarskog društva „Majevica“ iz Bijeljine i planinari iz Vlasenice položili su vijence na groblja poginulih boraca iz Prvog svjetskog rata na Vran-kamenu, Ružinoj vodi i Igrištima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments