ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda danas su svečano otkrili spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vijence.

Spomen-obilježje za 120 najmlađe stradalih u minulom ratu na ovom području osveštali su sveštenici Mitropolije dabrobosanske, a vijence su položili i roditelji stradale djece Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, te predstavnici ostalih delegacija.

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“, a na spomeniku su uklesani stihovi pjesnika Gorana Vračara „Sumrak“, koji su posvećeni stradaloj djeci.

Spomenik je izgrađen na inicijativu školskog odbora i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istično Sarajevo s ciljem njegovanja sjećanja na 120-oro ubijene djece, od kojih je najmlađe imalo 16 mjeseci, najstarije 17 godina.

Sredstva za izgradnju ovog spomen-obilježja obezbijedio je kabinet predsjednika Republike Srpske.

Mrda: Spisak od 120 stradale djece nije konačan

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda poručila je danas da spisak od 120 stradale djece na području Srpskog Sarajeva u otadžbinsko-oslobodilačkom ratu nije konačan i da će se, u saradnji sa Republičkim centrom za istraživanje ratnih zločina, raditi na dokumentovanju svih podataka.

„Gotovo 23 godine nakon rata dobili smo spomen-obilježje u Istočnom Sarajevu za 120 stradale djece Srpskog Sarajeva, zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“, rekla je Mrda nakon otkrivanja spomen-obilježja.

Ona je ukazala da spisak stradale djece nije konačan jer su se, nažalost, mnoge porodice nakon rata raselile iz nekadašnjeg Srpskog Sarajeva.

„Velika nam je čast i obaveza da čuvamo sjećanje na stradalu djecu, 11. mart će biti datum kada ćemo obilježavati datum sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva. Sinonim za stradanje djece ovog grada jesu Nataša Učur i Milica Lalović koje su 11. marta 1995. godine ubijene snajperskim hicem dok su igrale lastiš ispred svoje zgrade“, rekla je Mrda.

Ona je naglasila da je prosvjetnim radnicima i svima koji žive u Republici Srpskoj zadatak i trajna obaveza da na istorijskim časovima naraštajima govore o stradanju djece, ne samo u proteklom, nego i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, „sa željom da se to više nikada ne ponovi nijednom srpskom djetetu“.

„Jaka Republika Srpska koja čuva svoju djecu i ulaže u obrazovanje na način na koji to radi Vlada i kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jesu garant da će djeca u Istočnom Sarajevu slaviti život i živjeti kako dolikuje čovjeku“, poručila je Mrda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda danas su svečano otkrili spomen-obilježje stradaloj djeci Srpskog Sarajeva u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i položili vijence.

Spomen-obilježje za 120 najmlađe stradalih u minulom ratu na ovom području osveštali su sveštenstvo Mitropolije dabrobosanske, a vijence su položili i roditelji stradale djece Istočnog Sarajeva, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, te predstavnici ostalih delegacija.

Spomen-obilježje nevino stradaloj djeci sa područja Srpskog Sarajeva od 1992. do 1995. postavljeno je u dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“. Na spomeniku, koji stilski simbolizuje golubove, uklesani su stihovi pjesnika Gorana Vračara „Sumrak“ koji su posvećeni stradaloj djeci. Spomenik je izradio Borko Močević, prema idejnom rješenju Vračara.

 

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare