Откривен Споменик породици

0

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО – У Источном Новом Сарајеву вечерас је у присуству бројних грађана откривен и освештан Споменик породици у оквиру спасовданских свечаности поводом крсне славе и Дана општине.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да споменик вриједан 320.000 КМ симболизује прошлост, садашњост и будућност.

Он је нагласио да је споменик симбол тешких времена деведесетих година прошлог вијека када су сарајевски Срби морали да напусте вјековна огњишта и све што су градили и да крену заједно да граде нови живот.

Катић је рекао да је Источно Ново Сарајево симбол породице, јер сваке године има све више породица које долазе овд‌је и заснивају нови живот, што симболизује и овај споменик.

Вајар Зоран Кузмановић рекао је да је на споменику радио око двије године и да је велика одговорност поставити скулптуру која треба да егзистира дуго у времену и простору.

Он је нагласио да је био веома инспирисан самом темом и да споменик представља чланове породице који су окупљени и затворени у свој интимни простор.

„Доња скулптура је геометризована и персонификује изградњу града и темеље, а горњи дио је у портретима и међусобном односу гд‌је можемо да видимо емоцију и неку врсту драме тих односа“, појаснио је Кузмановић.

Он је навео да је скулптура рађена у бронзи, висока је 3,5 метра и тешка 1,5 тону.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare