Otkriven spomenik Gavrilu Principu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić svečano su danas otkrili spomenik Gavrilu Principu u novoizgrađenom Gradskom parku u Spasovdanskoj ulici, u okviru Vidovdanskih svečanosti i obilježavanja 100 od početka Prvog svjetskog rata.

„Pucanj Gavrila Principa bio je pucanj za slobodu. NJegov pucanj bio je uvod u ono što su neki Evropljani pripremali godinama, a Srbi su iz tog rata izašli kao pobjednici“, rekao je Radmanović, obraćajući se velikom broju građana i predstavnicima vlasti na svečanom otvaranju Gradskog parka.

On je dodao da Vidovdan nije samo vjerski praznik, već i dan prisjećanja na žrtvovanja i bitke za slobodu.

„Danas imamo Gavrila u Istočnom Sarajevu, revolucionara, čovjeka koji je za nas jedan vijek nadanja. Sjećamo se mladobosanaca i Gavrila Principa sa ponosom“, rekao je Radmanović, upozorivši pri tom na pokušaj prekrajanja istorijskih činjenica.

On je podsjetio da su podanici Adolfa Hitlera skinuli spomen-ploču Gavrilu Principu u Sarajevu 1941. godine i odnijeli mu je, da bi nakon posljednjeg rata ona ponovo nila skinuta.

„Danas obilježavaju 100 godina od početka Sarajevskog atentata bez nas. Koga se oni sjećaju?“, zapitao je Radmanović.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da je Princip, rođen krajem 19. vijeka, dobio ime kao i anđeo – Gavrilo. „Nadam se da će ga i buduće generacije doživljavati kao anđela“, poručio je Radmanović.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić rekao je da je Gavrilo Princip heroj srpskog naroda, te da spomenik u Istočnom Sarajevu ima simboliku, jer je spoj herojske prošlosti srpskog naroda i budućnosti, koju će graditi naredne generacije.

On je naveo da je Gradski park odraz i potreba stanovništva svih generacija Istočnog Sarajeva kojima je na ovaj način pružen „kutak za odmor“. „Ovo će biti jedan od najljepših parkova sa najljepšim spomenikom u Istočnom Sarajevu, ali i u Republici Srpskoj“, istakao je Ćosić.

On je naveo da je u izgradnju Gradskog parka, koji će biti multifunkcionalan, uloženo 350.000 KM.

Autor spomenika Principu, čija je visina dva metra i koji je izliven u bronzi, je akademski vajar i profesor Akademije likovnih umjetnosti iz Beograda Zoran Kuzmanović.

Otvaranje Gradskog parka i spomenika Gavrilu Principu pratile su brojne novinarske ekipe iz regiona i svijeta.

Nakaradno obilježavanje Velikog rata u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio danas da je srpski narod nosio oslobodilačke ratove, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima, ali da se to tako ne predstavlja u Sarajevu, gdje pokušavaju da borce za slobodu prikažu na neki sasvim drugi način.

„Očigledno je da je to prevara, tamo postoji nekakva diktatura koja pokušava da obilježi istoriju na nakaradan način“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, komentarišući najavljeno obilježavanje 100 godina od Velikog rata u Sarajevu, kojem predstavnici Srpske i Srbije neće prisustvovati zbog pokušaja revizije istorije.

On je podsjetio da su muslimani u Prvom svjetskom ratu veličali okupaciju, u Drugom svjetskom ratu bili na strani fašista, a pred kraj rata masovno su prešli na stranu partizana da bi dobili privilegije i korist.

Spomenik Principu – spoj prošlosti i budućnosti

Spomenik Gavrilu Principu u novootvorenom Gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu simboličan je spoj prošlosti na koju smo ponosni i budućnosti koju će da grade nove generacije, rekao je danas načelnik ove opštine LJubiša Ćosić.

On je istakao da opština Istočno Novo Sarajevo otvaranjem gradskog parka i postavljanjem spomenika Principu, heroju srpskog, ali i ostalih naroda, želi da pokaže vezu prošlosti i budućnosti, odnosno da istakne ponos na svijetlu istoriju Srba na ovim prostorima, ali i da trasira put ka ljepšoj budućnosti svojih stanovnika, posebno onih najmlađih.

„Gavrilo Princip je bio prekretnica u borbi za slobodu srpskog, ali i ostalih naroda na prostorima BiH i sigurno da su njegov hrabri čin atentata na autrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinada, kao i ono što je uradila organizacija `Mlada Bosna`, počeci borbe za oslobađanje srpskog naroda u BiH“, rekao je Ćosić na svečanom otvaranju Gradskog parka u okviru Vidovdanskih svečanosti.

Neki susjedi se odrekli Mladobosanaca

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da se Srbi sa ponosom sjećaju Gavrila Principa i da je njegov pucanj, koji je odjeknuo širom svijeta, bio pucanj za slobodu na ovom prostoru, te da se nije očekivalo da će neki susjedi kasnije reći da mladobosanci nisu njihovi heroji.

„Tada su ih osjećali kao svoje heroje i oni to jesu bili. Nakon tamnovanja, mučenja i ubistva mladobosanaca, narod sa ovih prostora ih je nakon Prvog svjetskog rata dočekao kao prave heroje. Organizovana je sahrana kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi, prije svega Srba, ali i drugih nacionalnosti koji su došli da isprate svoje heroje“, podsjetio je Radmanović.

Prilikom otkrivanja spomenika Gavrilu Principu u novoizgrađenom Gradskom parku u Istočnom Novom Sarajevu, u okviru obilježavanja Vidovdanskih svečanosti, Radmanović je istakao da je dugo trebalo da se u Sarajevu postavi ploča kao znak sjećanja na Gavrila Principa i „Mladu Bosnu“, u zemlji za koju su se borili i izgubili živote.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments