Otkriven mural sa likom Starine Novaka

0

SOKOLAC – Na Sokocu je danas otkriven mural sa likom Starine Novaka, legendarnog hajduka čija je životna priča utkana u istoriju gore Romanije, rekao je Srni privrednik iz Zvornika Milan Stanojević koji za oslikavanje murala izdvojio 1.000 KM.

Stanojević je danas zajedno sa prijateljem Milanom Jolovićem Legendom sa Sokoca svečano otkrio ovaj mural na novopostavljenoj fasadi Lamele na uglu ulica Radomira Neškovića i Gruje Novakovića.

Prema njegovim riječima, mural su oslikala dva „vrsna umjetnika“ iz Beograda, uz odobrenje stanara Lamele.

Stanojević je naglasio da je mural sa likom Starine Novaka njegov i Jolovićev poklon građanima Sokoca, ističući da ovaj srpski junak predstavlja primjer „slobodara“ kakvi se rađaju od pamtivijeka na Romaniji.

„Posebno mi je zadovoljstvo što sam učestvovao u ovom projektu u kome se na savremen način skreće pažnja i otima od zaborava ime i uloga hajduka koji je u vrijeme Otomanskog carstva na svoj način pružao otpor osvajaču i bio vojskovođa u vojsci vlaškog kneza Mihajla Hrabrog“, naveo je Stanojević.

Starina Novak jedan je od pet najpoznatijih srpskih hajduka koji se su se, prema legendi, isticali u borbi za oslobađanje Balkana od okupacije Otomanskog carstva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare