Otklonjen veći dio nepravilnosti po revizorskom izvještaju

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas izvještaj o realizaciji aktivnosti iz akcionog plana za otklanjanja nepravilnosti i nedostataka po izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

Podsjetivši da je Glavna služba za reviziju javnog sektora gradu Istočno Sarajevo dala negativno revizorsko mišljenje za 2012. godinu, gradonačelnik Nenad Samardžija rekao je da je najveći broj nepravilnosti otklonjen.

Samardžija je naglasio da je današnjim usvajanjem izmjena i dopuna Statuta grada Istočno Sarajevo otklonjen dio nepravilnosti koje se odnose na koeficijente za plate i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

„Jedan dio nepravilnosti, kako ih je naložila služba, nemoguće je ispraviti jer ukoliko je riječ o javnim nabavkama postupak je izvršen i mi možemo samo da uskladimo naše akte da se takve greške ne ponavljaju“, dodao je Samardžija.

On je rekao da je zbog određenih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa jedan broj nepravilnosti, koje su konstatovane u revizorskom izvještaju, teško otkloniti, ali će grad učiniti sve da se i to otkloni.

Odbornici su na današnjoj sjednici usvojili informaciju o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i o stanju u ustanovama studentskog standarda na području grada za 2013. i 2014. godinu.

Samardžija je istakao da je ova informacija izazvala najviše pažnje odbornika i da ne prihvata određene konstatacije da grad Istočno Sarajevo nije doprinio i ne doprinosi razvoju Univerziteta.

Govoreći o nalazima analiza otpada na području grada, Samardžija je rekao da je zbunjujuće da se oni razlikuju za isti otpad na različitim lokacijama, ali da se mora postupiti po instrukcijama nadležnih institucija na uklanjanju i saniranja područja gdje je otpad odlagan.

Odbornik SNSD-a Aleksandar Todorović rekao je da se danas tokom rasprave o stanju na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu najmanje pričalo o tome.

On je rekao da ono šo se danas dešavalo na Skupštini grada liči na predizborni skup SDS-a gdje se oglašavaju njihovi kandidati na listama za Narodnu skupštinu Srpske i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Todorović je istakao da Klub odbornika SNSD-a tvrdi da je grad malo toga uradio za Univerzitet.

On je naglasio da je i izlaganje na Skupštini prorektora za nauku, istraživanje i razvoj Stevana Trbojevića u skladu sa ovim „predizbornim skupom, u kojem je napadao ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžiju“, koji nije prisustvovao Skupštini grada.

Todorović je rekao da je Klub odbornika SNSD-a na početku sjednice predložio i tačku dnevnog reda koja se odnosi na nedavno održanu biciklističku trku u Istočnom Sarajevo, jer smatraju da je gradonačelnik trebao podnijeti informaciju o tom događaju jer se „digla velika prašina“ dolaskom predsjedvajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i promovisanjem spajanja Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

„Smatramo da je gradonačelnik trebao dati neko obrazloženje i Klub odbornika SNSD-a će i dalje istrajati na njegovoj odgovornosti na narednoj sjednici“, istakao je on.

Odbornik SDS-a Nebojša Popić postavio je pitanje Vladi Srpske „gdje je napravljena greška pa da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima za osam miliona manji budžet u odnosu na Univerzitet u Banjaluci“.

Popić je zatražio da Vlada Republike Srpske preuzme obavezu vraćanja kredita Univerziteta u Istočnom Sarajevu od 12 miliona KM, jer bi u protivnom Univerzitet mogao doživjeti bankrot.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare