Otkazano učešće kamernog teatra

0

ISTOČNO SARAJEVO – Kamerni teatar 55 iz Sarajeva otkazao je učešće na 15. festivalu Malih scena – monodrama Srpske, koji će biti održan od 7. do 11. decembra u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić obavijestio je direktora Kulturnog centra Nedeljka Zelenovića i selektora festivala Ljubu Božovića da predstava „Žaba“ ne može biti prikazana 9. decembra, kako je najavljeno, zbog službenog puta u Barselonu glavnog protagoniste glumca Emira Hadžihafizbegovića. „Ovo je drugi put da Kamerni teatar 55 u posljednjem momentu otkazuje svoje gostovanje u Istočnom Sarajevu. Prije četiri godine desila se ista stvar, kada su otkazali predstavu `Pukovnik ptica` zbog obaveza jednog od glumaca u Francuskoj. Tada smo mogli pristati na zamjensku predstavu u kojoj su igrali Dragan Marinković i Miodrag Trifunov“, rekao je Božović novinarima.

Kao selektor festivala, Božović nije pristao da umjesto najavljene, bude prikazana zamjenska predstava, komedija „Umri muški“, jer je ona slabijeg kvaliteta i ne uklapa se u koncept festivala.

„Otkazivanjem `Žabe`, za koju smo izvršili sve pripreme, napravili bilborde i plakate, dovedeni smo pred svršen čin. Tako će 9. decembra biti odigrana samo monodrama Josipa Pejakovića `Ja sam taki čoek`, koju će izvesti Siniša Maksimović. Svi koji su kupili karte za otkazanu predstavu mogu dobiti novac nazad ili ih zamijeniti za drugu predstavu“, naveo je Božović.

On je istakao da otkazana predstava neće narušiti kvalitet festivala i pozvao sve građane Istočnog Sarajeva da na vrijeme obezbijede karte za četiri predstave i četiri monodrame vrhunskog kvaliteta u izvođenju pozorišta i glumaca iz RS i Srbije.

Božović je dodao da su već prvog dana od puštanja u prodaju rasprodate ulaznice za predstavu „Pevaj, brate“, koju će prve festivalske večeri odigrati glumci Fa-Vi teatra iz Beograda Andrija Milošević, Milan Vasić i Milan Kalinić.

Do izmjena je došlo i u sastavu žirija koji će pratiti festival i odlučiti o njegovim pobjednicima. Zelenović je rekao da su zbog obaveza, svoje učešće na ovoj manifestaciji sa žaljenjem otkazali direktor „Slavija teatra“ iz Beograda Batrić Žarković i profesorica Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija biće režiser Predrag Mitrović, a članovi glumac Miodrag Brezo i direktor „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić. Oni će odlučiti koja će predstava, monodrama, glumac i glumica biti proglašeni kao najbolji.

Organizatori očekuju da će otvorenju festivala prisustvovati ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

(www.rsplaneta.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare