Otišao jedan od najvećih srpskih pjesnika – Rajko Petrov Nogo

0

BEOGRAD – Današnji dan, kada je preminuo jedan od najvećih srpskih pjesnika Rajko Petrov Nogo, tužan je za cijelo srpstvo i srpsku kulturu, a posebno za njegov zavičaj Republiku Srpsku čije je institucije gradio i jačao, izjavio je Srni predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić.

„Izgubili smo jednog od najvećih pjesnika današnjice, i to ne samo pjesnika koji su potekli sa prostora BiH ili konkretno iz Republike Srpske. Izgubili smo velikog pjesnika koji je svojim djelom i djelovanjem obilježio i značajan pečat ostavio u cjelokupnoj srpskoj književnosti, uopšte i u srpskoj kulturi“, rekao je Tanasić.

On je naglasio da je Nogo od studenskih dana ušao u književne vode kao talentovan mladi pisac, ali da je u isto vrijeme ušao u kulturu i kao nacionalno svjestan intelektualac.

„Moram reći da, pošto smo živjeli u Sarajevu do devedesetih godina, a on je morao i prije toga da ode iz tog grada, Rajko Petrov Nogo jeste bio i veliki pjesnik, ali i srpski intelektualac u ono vrijeme kada je to bilo teško biti“, naveo je Tanasić.

Tanasić se posebno osvrnuo na doprinos Noge stvaranju institucija Srpske.

„Sigurno će ostaviti dubok trag u srpskoj kulturi, pa i u stvaranju Republike Srpske i njenih institucija. Jedno takvo ime je u prvim godinama postojanja Republike Srpske i njenih kulturnih institucija sigurno značilo jačanje i garancija da će i trajati“, rekao je Tanasić.

On je ukazao da je Nogo bio član Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, da su njegova djela objavljivale izdavačke kuće iz Srpske, kao i da je, kao predavača, dao dorinos radu Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu u prvim godinama i decenijama postojanja te institucije.

Akademik i senator Republike Srpske Rajko Petrov Nogo preminuo je jutros u 77. godini.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Matična biblioteka Istočno Sarajevo)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare