Osvrt na dešavanja u Foči u minuloj godini

0

FOČA – U godini na izmaku korona je stigla i Fočacima i, kao i svima na kugli zemaljskoj, promijenila njihove živote, a sve su prilike i dogodine ostaje, uz uvjerenje da više neće biti toliko nepoznanica i uz nadu da će i ova bolest postati jedna od uobičajenih od kojih više neće toliko zavisiti svakodnevnica.

Osim po koroni, Fočaci će 2020. pamtiti i po veličanstvenim litijama u Crnoj Gori za odbranu pravoslavne vjere i dostojanstva srpskog naroda.

Žitelji grada na Drini i Ćehotini među prvima u Srpskoj podržali su braću u Crnoj Gori, okupivši se u velikom broju u krsnom hodu drugog dana Božića.

Foča je, takođe, prva dobila veliki mural blaženopočivšeg mitropolita crnogorskog Amfilohija, na dan njegove sahrane, čime je još jednom pokazala da nikakve međudržavne linije ne mogu nametnuti granice u zajedničkom duhovnom prostoru istog naroda.

A, da ne samo narod, već i administracija, bar lokalna, ne doživljava rijeku Taru kao granicu pokazao je još jedan veliki projekat saradnje Foče i Plužina, koji je započet u 2020. godini, a čiji je cilj promovisanje i zajednički razvoj prekograničnog područja kao jedinstvene turističke destinacije.

Teret epidemije virusa korona najviše su osjetili zaposleni u Univerzitetskoj bolnici i Domu zdravlja, a godina će se, kada je u pitanju zdravstvo pamtiti i po otvaranju savremene Poliklinike, tako da su sada sve bolničke ambulante na jednom mjestu.

Doprinos modernizaciji Bolnice dala je i opština izgradnjom obilaznice i novih parking mjesta.

Za prethodnu godinu može se reći da je istorijska za Medicinski fakultet u Foči, jer je upisana prva generacija studenata na engleskom jeziku.

Studenti su uglavnom iz Italije i azijskih zemalja.

Ova godina u posebnom sjećanju ostaće zaposlenima u Vrtiću „Čika Jova Zmaj“ i mališanima, koji su preselili u novu zgradu na Sastavcima u čiju je izgradnju i opremanje opština uložila 3,2 miliona maraka.

Uz izgradnju vrtića, u Foči je u 2020. godini završen još jedan kapitalni projekat- izgradnja sekundarnog vodovoda.

Veliko gradilište u minuloj godini bio je i Nacionalni park „Sutjeska“.

Sredstvima Vlade Srbije obnovljen je paviljon A sa 30 ležajeva, a sredstvima Vlade Srpske stari sjaj vraćen je paviljonu C sa 29 ležajeva.

Najveći zahvat bila je obnova paviljona D, koji je uz pomoć EU i Srbije pretvoren u istraživačko-ekološki centar za studente iz Srbije, BiH i zemalja Zapadne Evrope.

Prethodnu godinu obilježili su i ekološki aktivisti iz Foče koji su digli glas protiv gradnje malih elektrana na Bjelavi. Održano je više protesta, a prikupljen je i veliki broj potpisa građana protiv gradnje.

Najavljena je i gradnja tri velike hidroelektrane na Drini na području opštine Foča, i to zajedničkim snagama Srbije i Srpske.

Godinu su obilježili i lokalni izbori u BiH, a u Foči su na vlasti ostale stranke okupljene oko SNSD-a, s tim da je došlo do promjene načelnika opštine.

Radisava Mašića iz SNSD-a zamijenio je njegov stranački kolega Milan Vukadinović.

Zbog epidemije virusa korona, izostale su brojne manifestacije, između ostalih, Međunarodni fudbalski rurnir „Fudbal frends“ i muzički festival „Nektar OK fest“ na Tjentištu.

Izostanku većeg broja kulturnih dešavanja najviše je, dakle, kumovala korona, a Fočacima će u sjećanju ostati gostovanje Neleta Karajlića i promocija njegove knjige „Solunska 28 – o prijateljstvu i izdaji“.

Fočanski sportisti ne mogu se pohvaliti velikim uspjesima u 2020. godini.

Fudbaleri „Sutjeske“ uspjeli su da se vrate u Prvu ligu Srpske, ali to nisu izborili na terenu, već „za zelenim stolom“.

Vrijedi pomenuti da je održan Prvi međunarodni šahovski rejting turnir „Foča open 2020“, na kojem je učestvovalo 56 šahista iz peta zemalja – Bugarske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH, među kojima je bilo deset Fide, internacionalnih i velemajstora šaha.

Domaćin turnira bio je Omladinski šahovski klub „Deveti januar“, čiji šahisti bilježe odlične rezultate na takmičenjima u Srpskoj i BiH.

U dvije osnovne škole u Foči u 2020. godini upisana su 124 prvačića – u OŠ „Veselin Masleša“ 55, pet više u odnosu na godinu prije, a u OŠ „Sveti Sava“ 69, za 11 manje u odnosu na 2019.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare